CEO's massaal weg

Nog nooit werden zoveel topmanagers vervangen als in 2004. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van het internationale managementadviesbureau Booz Allen Hamilton. Van alle topmannen en -vrouwen in de wereld veranderde vorig jaar 14,2 procent van baan – het hoogste percentage ooit. Bijna eenderde werd ontslagen na tegenvallende bedrijfsresultaten, 18 procent vertrok na een fusie of overname en de helft stapte uit eigen beweging op. Het bureau doet sinds 1995 onderzoek naar de loopbanen van topmanagers van de 2.500 grootste beursgenoteerde ondernemingen.

Uit het onderzoek, dat in april wereldwijd gepresenteerd wordt, blijkt dat het percentage vervangen topmanagers in Europa hoger is dan gemiddeld: 16,8 procent. Rob Schuyt, vice-president van Booz Allen Hamilton in Amsterdam, wil niet te veel op de resultaten vooruitlopen. ,,Maar zeker is dat Nederland fors hoger scoort dan de meeste andere Europese landen.'' Dat heeft volgens hem voor een deel te maken met de code Tabaksblat. ,,De introductie van corporate governance heeft bij Nederlandse bedrijven tot veel onzekerheid geleid, want niet altijd is duidelijk waar de grenzen liggen. En een onzekere raad van commissarissen haalt sneller de trekker over.'' Een van de gevolgen is dat topmanagers ,,risicomijdend gedrag'' gaan vertonen. ,,Met de hete adem van commissarissen en aandeelhouders in hun nek begeven CEO's zich minder snel op het overnamepad.''

Het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD) onderschrijft Schuyts analyse. NCD-voorzitter Willem Hollander: ,,We krijgen steeds meer signalen dat hoger geplaatste managers de beker aan zich voorbij laten gaan. Ze zijn zich bewust van het grote afbreukrisico en durven een topfunctie niet meer aan.''

TOPMANAGERS: pagina 18

    • Danielle Pinedo