Allochtone jongens pleegden `racistische' overvallen

De politie in Haarlem heeft de afgelopen dagen vijf allochtone jongens aangehouden wegens berovingen en mishandelingen van Nederlandse jongeren. Hun motieven zouden volgens de politie racistisch van aard zijn.

De jongens, in de leeftijd van 13 en 14 jaar, worden verdacht van ten minste dertig berovingen en mishandelingen die plaatsvonden in de afgelopen drie maanden in Schalkwijk en Haarlem-Centrum, in de omgeving van de Zuidtangent. Volgens de politie hebben de jongens een ,,mediterraan uiterlijk'', volgens het Haarlems Dagblad zijn zij van Tunesische, Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst, allen geboren in Nederland. Zij opereerden in groepjes die in samenstelling wisselden van twee tot vijf personen. Zij zochten hun slachtoffers bewust uit; allemaal blanke jongens

De buit was elke keer gering. De jongens waren uit op sigaretten en wiet. De verdachten verklaarden na hun aanhouding dat de keuze van hun blanke slachtoffers steeds heel bewust werd gemaakt. Bij de berovingen en mishandelingen gebruikten de jongens veel geweld. Slachtoffers werden van hun fiets geslagen of omsingeld en ,,zonder enige aanleiding in elkaar geslagen en geschopt'', aldus de politie. Eén slachtoffer liep een gebroken neus op.

Wegens de grote mate van agressie, de hoeveelheid zaken en de ernst van de feiten zijn alle vijf verdachten door het openbaar ministerie in verzekering gesteld. Naar verwachting zullen zij morgen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris die zal beslissen over hun verdere hechtenis.

De politie houdt er rekening mee dat het aantal misdrijven van deze groep nog groter is dan de nu bekende dertig. Ook houdt de politie er rekening mee dat de jongens mogelijk ook buiten de gemeente Haarlem actief zijn geweest.

Naast racisme zou ook verveling een rol hebben gespeeld bij de gewelddadige overvallen, zo zei een politiewoordvoerder tegenover de lokale krant. Volgens de woordvoerder komen de jongens uit 'normale gezinnen' . ,,Bijna alle ouders zijn zeer geschrokken.''