Winst United gehalveerd

Door een daling van de uitzendrechten heeft Manchester United in de eerste helft van dit voetbalseizoen zijn winst zien halveren. Inkomsten uit de kaartverkoop en merchandising, de verkoop van clubasrtikelen, stegen wel, maar niet voldoende om de lagere betalingen door televisiestations te kunnen compenseren.

Dit heeft de beursgenoteerde voetbalclub vanochtend bekendgemaakt. Van augustus 2004 tot en met januari van dit jaar werd een winst geboekt van 12,4 miljoen pond (17,9 miljoen euro) tegen 26,8 miljoen pond (38,6 miljoen euro) een jaar eerder. De omzet van de voetbalclub bleef met 92 miljoen pond praktisch gelijk.

Tegelijk met de halfjaarresultaten maakte het bestuur van de club ook bekend geen heil te zien in het overnamebod van 800 miljoen pond van de Amerikaanse zakenman Malcolm Glazer. Eerder al hadden de fans van Manchester United laten weten niets te voelen voor verkoop van `hun' club.

De weerstand binnen de club tegen de miljardair Glazer, die al over bijna 29 procent van de aandelen beschikt, heeft er overigens niet toe geleid dat hij zijn overnamepogingen heeft gestaakt. ,,Zijn onderzoek naar onze financiën gaat gewoon door. Wanneer er een formeel bod wordt gedaan zullen we ons advies aan de aandeelhouders geven'', verklaarde financieel directeur Nick Humby vanochtend in een toelichting.

Manchester maakte afgelopen najaar al bekend dat de winst lager zou uitvallen. De rechten om de Premier League uit te zenden zijn dit seizoen maar liefst met een derde gedaald. Tegelijkertijd zag de club de salariskosten met 5 procent stijgen tot 43 miljoen pond. Dure krachten zijn onder meer nieuwkomer Wayne Rooney en de Argentijnse verdediger Gabriel Heinze. Ruud van Nistelrooy en manager Alex Ferguson kregen een verbeterd contract. Ondanks de investeringen gaat het de rijkste club van Engeland sportief momenteel niet voor de wind. De kampioenschapskansen zijn tot een minimum gedaald en eerder deze maand schakelde AC Milan Manchester uit voor de Champions League. De koers van de voetbalclub, die al sinds 1991 een notering in Londen kent, steeg met 1,5 procent na het bekend worden van de halfjaarresultaten.

Gisteren maakte ook Ajax een daling van de halfwinst bekend. De landskampioen zag het resultaat in de eerste helft van het seizoen van 17,6 miljoen naar 5,9 miljoen euro dalen. Deze daling was vooral het gevolg van lagere inkomsten uit spelersverkopen.