`VS moeten Iran veiligheid bieden'

De chef van het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei, roept Washington op Iran veiligheidsgaranties te bieden om het land over te halen geen atoombommen te maken. Volgens ElBaradei is nauwe Amerikaanse betrokkenheid bij de onderhandelingen over de Iraanse nucleaire ambities onontbeerlijk omdat Teheran meer heeft aan garanties van de VS dan van Europa als het gaat om regionale veiligheid.

De topman van het IAEA zei dat gisteren op een conferentie in Parijs. De VS verdenken Iran ervan uit te zijn op het bezit van atoombommen. Maar twee weken geleden kondigde Washington een koerswijziging aan met de mededeling dat de VS de pogingen van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië ondersteunen om Iran met economische prikkels over te halen zijn programma voor uraniumverrijking op te geven.

Volgens ElBaradei moeten de VS evenwel meer doen dan louter het doen van economische beloften. De regionale veiligheid is ,,niet alleen een Europese aangelegenheid'', zei hij. ,,Als het gaat om veiligheid, spreekt het vanzelf dat de VS moeten meedoen, want de Iraniërs zullen heel hard de Amerikaanse en niet alleen de Europese garantie nodig hebben.''

De Israëlische premier Sharon liet vanochtend weten dat Iran voorlopig in ieder geval niet ongerust hoeft te zijn over een Israëlische bedreiging. ,,Israël heeft niet de intentie Iran aan te vallen en blijft de diplomatieke inspanningen steunen van de internationale gemeenschap, met name van de VS, om Iran ervan te weerhouden zich uit te rusten met nucleaire wapens'', zei Sharon volgens een woordvoerder tegen bezoekende Amerikaanse Congresleden.