Tuchtzaak UEFA tegen Mourinho

De tuchtcommissie van de Europese voetbalunie (UEFA) behandelt op 31 maart de strafzaak tegen Chelsea-coach José Mourinho. De Portugese trainer wordt beschuldigd van het geven van valse verklaringen en het scheppen van een ,,negatieve en vergiftige'' sfeer. Daarmee zou hij het voetbal ernstig in diskrediet hebben gebracht.

Aanleiding van de tuchtzaak tegen Mourinho zijn diens uitspraken na de wedstrijd in de Champions League tussen Barcelona en Chelsea vorige maand. Hij betichtte arbiter Frisk van partijdigheid en sprak schande van een vermeend onderonsje in de catacomben tijdens de rust tussen de Zweedse scheidsrechter en trainer Rijkaard van Barcelona.

Mourinho weigerde op de persconferentie te verschijnen en legde zijn spelers een zwijgplicht op. Later zei de coach dat de Italiaan Collina als enige arbiter de return in Londen zou kunnen fluiten. De UEFA zou de de aanstelling van Collina al eerder hebben besloten.

Na het duel in Barcelona werden arbiter Frisk en zijn gezinsleden vanuit Engeland zodanig bedreigd, dat hij besloot te stoppen. Die pijnlijke zaak wordt Mourinho door de UEFA zwaar aangerekend. Voor de 42-jarige coach dreigt een boete en een verbanning naar de tribune. Chelsea speelt volgende maand in de kwartfinales van de Champions League tegen Bayern München.