Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor het debat in de Eerste Kamer over de gekozen burgemeester en een reportage van verslaggever Arnold Karskens uit Irak over de verhalen achter schietincidenten van het Nederlandse leger. Verder de politieke datingsite Crazy love die gisteren werd gelanceerd met Tweede-Kamerlid Lousewies van der Laan en haar echtgenoot en een CDA-wethouder en haar man. Ned.2, 18.25-19.05u.

Netwerk. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor het debat in de Eerste Kamer over de gekozen burgemeester en wellicht tijdens de uitzending al de uitslag. Verder aandacht voor de strafzaak tegen de 19-jarige Samir A. die wordt verdacht van het voorbereiden van terreuraanslagen en die belangstelling had voor de kunstmest die de supermarkt voor boeren Welkoop verkoopt. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.50-22.00u.

Hitler's vrouwen: Eva Braun. Eerste deel van een 6-delige serie portretten van vrouwen die een belangrijke rol in het Derde Rijk hebben gespeeld. Vanavond Eva Braun, de onzichtbare minnares en Hitlers geliefde die voor de buitenwereld niet mocht bestaan. Volgens Hitler moest een intelligente man een domme vrouw nemen. Canvas, 22.45-23.35u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprek met schrijver Jan Siebelink over zijn boek Knielen op een bed violen en met Tineke Huizinga, woordvoerster ontwikkelingszaken van de ChristenUnie. Zij reisde naar het door de tsunami getroffen India. Ned.1, 22.00-22.45u.

Barend & Van Dorp. Coureur Christijan Albers praat over zijn recente races voor het Minardi-team in de Formule 1. De band Beef treedt op. RTL4, 22.50-24.00u.

AMUSEMENT

Tv-show: In naam van oranje. Vooruitlopend op de manifestatie op 30 april op het Malieveld in Den Haag aandacht voor het 25-jarig jubileum van koningin Beatrix. Kunstenaars die haar hebben uitgebeeld vertellen hoe zij tot hun kunstwerk zijn gekomen en programmamakers over hun ervaringen. Ned.2, 20.30-21.25u.

FILM

Lethal Weapon 3 (Richard Donner, 1992, VS). In hun derde film hangen de detectives Mel Gibson en Danny Glover meer dan ooit de pias uit. Cartoongeweld en spectaculaire actiescènes, gedraaid door Jan de Bont. SBS6, 20.30-23.05u., onderbroken door nieuws.

.Back to the Future II (Robert Zemeckis, 1989, VS). Parate kennis van deel 1 strekt tot aanbeveling bij de ironische en fantasierijke vervolgfilm waarin grenzeloos wordt gegoocheld met tijdsniveaus. Michael J. Fox komt zijn ouders, kinderen en zichzelf tegen wanneer hij, met behulp van de tijdmachine van Christopher Lloyd, zowel in 2015 als in 1955 de vloek op zijn familie probeert te corrigeren. Veronica, 20.30-22.30u.

.Enigma (Michael Apted, 2001, GB/VS/Dld/Nl). Intelligente en prettige verfilming van roman van Robert Harris biedt meer diepgang dan je op het eerste gezicht zou verwachten van een verhaal over spionage en fatale vrouwen. Behelst de decodering door Britten van Duitse geheime boodschappen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kate Winslet is gerekruteerd omdat ze zo goed is in kruiswoordraadsels. Canvas, 0.05-2.05u.

Corky Romano (Rob Pritts, 2001, VS). Parodie met Saturday Night Live-komiek Chris Kattan als onnozele zoon van maffiabaas Peter Falk. BBC1, 0.50-2.15u.

RADIO

Kunststof. Trendwatcher Adjiedj Bakas praat over de nieuwe mode en hoe onze maatschappij er in de toekomst gaat uitzien. Hij onderzoekt bijvoorbeeld hoe technologische vernieuwingen invloed uitoefenen op de verandering van landen, mensen en leefstijl. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur teksten van o.a. Thomas Verbogt, Peter Holvoet-Hansen en L.H. Wiener. Na tienen de plannen om de oude diamantslijperij op het terrein van de Universiteit van Amsterdam te slopen. Historicus Daniel Metz verzet zich er tegen en organiseerde een bijeenkomst in het Vakbondsmuseum in Amsterdam. Tot slot een portret van muzikant Lee Perry. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Schrijver en essayist Cyrille Offermans wiens moeder negen jaar geleden begon te dementeren praat over het rapport van de Inspectie voor de Volksgezondheid over de kwaliteit van de verpleegzorg en zijn ervaring met de ouderenzorg. Radio 1, 0.04-0.45u.