Soep uit eigen keuken

Een pak soepbasis, dat is natuurlijk grote flauwekul. Met een aardappeltje of twee en een goede staafmixer, blender of foodprocessor kan iedereen lekkere, gebonden soep naar keuze maken. Vandaag maar eens gebonden groentesoep. Het benodigde blokje groentebouillon uit de natuurvoedingswinkel is een verademing om te gebruiken want het bevat geen smaakversterkend monosodiumglutamaat (MSG). Bij gebrek daaraan kan het bouillonblokje ook achterwege worden gelaten en in het beste geval vervangen worden door een restje zelfgetrokken bouillon. Wie nog een kaalgeplukt bosje peterselie heeft, kan die steeltjes beter niet weggooien maar fijnsnijden en aan de soep toevoegen voor extra smaak.

Bereiding: Verhit de olie en fruit daarin de uien tot ze zacht en geurig zijn. Voeg peen, aardappels, pruimtomaten met bijbehorend sap, oregano, het verkruimelde bouillonblokje en 1/2 liter water toe. Breng alles aan de kook en laat 15 minuten in gesloten pan op vrij laag vuur koken. Zet de staafmixer in de pan en maal alles fijn zodat een lichtgebonden soep wordt verkregen; of maal alles fijn in een blender of foodprocessor en doe terug in de pan. Voeg de melk toe (of een scheutje room) en breng de soep verder op smaak met zout, peper en parmigiano.

Serveer de soep in voorverwarmde soepborden of grote kommen en geef er warme crostini bij. Als variatie kunnen plakjes dungesneden (kastanje)champignons na het pureren en even voor het serveren kort worden meegekookt en de soep kan ook wel eens bestrooid worden met wat fijngesneden bieslook of gladde peterselie. Soep uit eigen keuken, er gaat niets boven.

Morgen: chocoladehartjes

    • Florine Boucher