Scholier (17) doodt tien mensen

Een 17-jarige scholier heeft gisteren op zijn school in het noorden van de Amerikaanse staat Minnesota zeven mensen gedood en zeker 14 verwond.

De jongen schoot volgens ooggetuigen in het wilde weg om zich heen. Na zijn daad pleegde hij zelfmoord.

Het is het bloedigste drama met vuurwapens op een Amerikaanse school sinds april 1999. Toen schoten twee leerlingen twaalf medescholieren en een leraar dood op de Columbine High School in Littleton (Colorado). De twee daders pleegden zelfmoord.

Voorafgaande aan de schietpartij gisteren in het indianenreservaat Red Lake (5.162 inwoners) doodde de jongen zijn grootvader en diens vrouw of vriendin. Hij pakte de wapenriem van zijn grootvader, een gepensioneerde politieagent, en liep vervolgens de 300 leerlingen tellende school binnen. Controle bij de metaaldetector bij de ingang van de school omzeilde hij door de beveiligingsbeambte te doden.

Hierna liep hij een klaslokaal binnen en schoot op de leerlingen en leraar. De schutter ,,glimlachte en wuifde'' terwijl hij schoot, vertellen ooggetuigen. ,,Je hoorde een meisje zeggen `Nee Jeff, stop, stop. laat me gaan. Wat ben je aan het doen','' zei scholiere Sondra Hegstrom tegen de lokale krant Pioneer of Bemidji.

,,Het was een treurig gezicht om de kinderen op die manier op de vloer te zien liggen. Ik heb veel akelige taferelen gezien, maar niets dat hierop lijkt'', vertelde een agent. Lokale journalist Molly Miron zei dat een kwart van de klas is neergeschoten: ,,Ik heb geen idee wat dit zal doen in de gemeenschap.''

Het motief van de dader is nog onduidelijk, meldde de federale recherche (FBI) die samen met de politie van de Chippewa-stam de schietpartij onderzoekt. Wel is zeker dat de jongen alleen handelde.

Leden van de stam speculeerden gisteren over invloed van armoede, werkloosheid en uitzichtloosheid in het reservaat. De stam is eigenaar van drie casino's, maar omdat het reservaat ver van grote steden ligt, trekt het niet veel toeristen.

De krant The Minneapolis Star Tribune meldt dat het reservaat in de jaren tachtig toneel was van veel geweld tussen leden van de Chippewa-stam en dat daarbij burgerrechten regelmatig werden geschonden. Drie jaar geleden begon de FBI een grote actie tegen drugs- en wapenhandel in het reservaat; ze vond bewijs van executies, schietpartijen en ritualistisch geweld.

Ook meldt de krant dat dit de tweede dodelijke schietpartij in Minnesota is binnen anderhalf jaar. In september 2003 werden twee scholieren in Cold Spring neergeschoten door een 15-jarige klasgenoot. Hij zit vast in afwachting van zijn proces.