Schiphol sluit doorgang voor personeel

Op luchthaven Schiphol zijn opnieuw maatregelen genomen om de criminaliteit in te dammen. Een onbewaakte personeelsdoorgang is gesloten, omdat malafide werknemers die als smokkelroute gebruikten.

Dat bevestigt een woordvoerder van de luchthaven. Eerder deze maand bleek dat met name een personeelsdoorgang op de Holland Boulevard, een lange verbindingsgang tussen de E- en de F-pier, een zwakke schakel was op de luchthaven.

Ondanks alle publiciteit rond de veiligheidsproblemen op de luchthaven konden luchthavenmedewerkers met een Schiphol-pasje nog steeds eenvoudig illegalen vanuit het beveiligde gebied, voorbij de douane Nederland binnensmokkelen. De personeelsdoorgang werd niet door beveiligingspersoneel bewaakt. Volgens Schiphol is de doorgang nu gesloten omdat gebleken was dat personeel er ,,misbruik'' van maakte.

De afgelopen tijd zijn op Schiphol meer veiligheidsmaatregelen genomen om de criminaliteit op de luchthaven te beteugelen, nadat honderden personeelsleden waren betrapt op de smokkel van mensen en illegale goederen.

Schiphol hoopt daaraan een einde te maken door de versnelde invoering van de irispas, een toegangspasje waarop de unieke irisgegevens en andere fysieke kenmerken van de werknemers, zoals het gewicht, zijn vastgelegd. Daardoor is de pas onlosmakelijk verbonden met de drager. Pasmisbruik behoort dan uitgesloten te zijn, zo liet minister Donner (Justitie) twee weken geleden de Tweede Kamer weten. In 2006 zal de invoering van de nieuwe toegangspas zijn voltooid.

Onlangs werd ook de toegangscontrole van personen en goederen tot het platform verscherpt. Dat gebeurde na de grote diamantroof op een waardetransport van KLM, eind februari. Daarbij overvielen onbekenden een transportauto van de KLM, op weg naar een vliegtuig van Tulip Air.

De buit, waaronder veel diamanten, en de daders zijn nog steeds spoorloos. Tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht werden gisteravond compositietekeningen van verdachten getoond. De uitzending leverde negentig tips op.

Vorig jaar juni 2004 zijn op de luchthaven Schiphol het aantal teams van de Koninklijke Marechaussee ter bestrijding van onder meer mensensmokkel en documentenfraude verdubbeld. Ook zijn landelijk twee grote rechercheteams bij de marechaussee gevormd, specifiek ter bestrijding van deze vorm van misdaad.

Donner antwoordde op vragen van enkele Kamerleden niet te beschikken over cijfers over malafide Schipholmedewerkers.

    • Rob Schoof
    • Ahmet Olgun