Rechter VS legt noodwet ter zijde

Een federale rechter in de Amerikaanse staat Florida heeft vanmiddag besloten dat de sondevoeding van comapatiënte Terri Schiavo niet hoeft te worden hervat.

Rechter James Whittemore legt hiermee een noodwet die gisteren door president Bush werd getekend naast zich neer.

De 41-jarige vrouw verkeert al vijftien jaar in vegetatieve toestand. Patiënten in deze situatie openen de ogen en bewegen soms, maar reageren nergens op.

Vrijdag besloot een staatsrechtbank in Florida dat het voeden mocht worden beëindigd, zoals echtgenoot Michael eiste. Terri's ouders menen echter dat hun dochter met intensieve fysiotherapie nog een waardig leven kan leiden. Door de noodwet die het Congres dit weekeinde aannam en die Bush gisteren ondertekende konden zij hun zaak voor een federale rechtbank bepleiten.

Rechter Whittemore meent echter dat de ouders geen ,,substantiële kans op succes'' konden bewijzen en dat de sonde dus niet opnieuw hoeft te worden ingebracht. Terri's ,,recht op leven en vrijheid'' is door eerdere gerechtelijke uitspraken gewaarborgd. Artsen verwachten dat ze binnen veertien dagen sterft.

De advocaat van de ouders is onmiddellijk in hoger beroep gegaan bij het 11th Circuit Court of Appeal in Atlanta om ,,Terri's leven te redden''. De rechtbank in Atlanta kwam vanmiddag bijeen om de zaak te horen.

Echtgenoot Michael, die zegt dat zijn vrouw hem heeft verteld niet kunstmatig in leven te willen worden gehouden, kreeg driemaal eerder van de rechter gelijk. In 2001 klaagden Terry's ouders hem echter met succes aan en werd de voedingssonde opnieuw ingebracht. In 2003 kwam de gouverneur van Florida tussenbeide en dit weekeinde de Amerikaanse overheid.

Michael veroordeelde het optreden van president Bush en het Congres, omdat het volgens hem om een familiezaak gaat. Uit een peiling van Amerikaanse televisiezenders blijkt dat 67 procent van de ondervraagde Amerikanen het met hem eens is. Eenzelfde percentage vermoedt dat de Congresleden bij het opstellen van de noodwet uit waren op politiek gewin. De helft van de ondervraagden zegt naar aanleiding van de zaak-Schiavo met familie te hebben gesproken over hun wensen mochten zij in een dergelijke situatie verzeild raken.

Nederlandse zaak: pagina 4