Racekoken met vis

Vijftig jaar geleden stond het hoofd van het huishouden minimaal een uur in de keuken om het eten van de dag te bereiden. Nu is dat gemiddeld nog maar acht minuten. Mede dankzij Iglo.

Een maaltijdenontwikkelaar van Unilever voorspelde vorige week een gezelschap visboeren en journalisten dat nieuwe volwassenen over een paar jaar allemaal alleen wonen en dolgraag vis eten maar niet weten wat met vis te doen in de keuken. Bovendien is acht minuten voor jonge volwassenen het maximum. Koken mag geen tijd meer kosten.

Iglo introduceert daarom al dit voorjaar een nieuwe doos diepvries voor één persoon. Iglo Stoomvis heet het. Een stukje vis van 117 gram met 150 gram gesneden groentetjes. `In de magnetron zelf stomen', staat op de verpakking. In de doos zit een plastic zak met alle ingrediënten De zak moet dicht blijven en zeven tot acht minuten in de microwave, het voedsel stoomt gaar in de zak.

Het is verbazend. De levensmiddelenindustrie weet een magnetron veel beter te benutten dan de gebruikers van het ding thuis. En kookboeken die fabrikanten met een magnetron meegeven schrikken eerder af dan dat ze helpen. Precies dat wat in een magnetron heel goed kan, wordt over het hoofd gezien. Men kan er kleine hoeveelheden voedsel onder lichte druk in korte tijd in klaarstomen. Voor vis is het de ideale stoommachine. Maar het ontbreekt in de huishoudspeciaalzaak aan een ding dat men er bij nodig heeft. Een afgesloten bak van kunststof of glas met een ventiel.

Een paar jaar geleden bood Albert Heijn als eerste zo'n bakje aan. Een Zwitserse vinding. Maar niet om twee keer te gebruiken. Het is een verpakking voor een kant en klare maaltijd die na het eten met knap ventieltje en al wordt weggegooid. De verpakking moet ongeopend in de magnetron. Microgolven brengen het vocht aan de kook en er ontwikkelt zich vrijwel onmiddellijk stoom. Door de lichte overdruk in de gesloten verpakking wordt het maaltje snel gaar. Als het te gek wordt laat het ventiel in de deksel wat stoom ontsnappen om te voorkomen dat de verpakking ontploft.

Niet alleen de snelheid zal de gehaaste consument van de toekomst plezier doen. Veel voedsel, zeker vis, wordt op deze wijze bereid ook smakelijker.

Maar de klassieke visboer, die nauwelijks klanten jonger dan 35 aan zich weet te binden, zag de magnetron over het hoofd. Hij had zijn verse vis in een verpakking aan moeten bieden die het jong thuis zo in zijn magnetron schuift en klaar is de alleenstaande in luttele minuten. Nu gaat Iglo er mee aan de haal.

Maar laten we een wedstrijd doen met Captain Iglo. Het moet sneller kunnen. Nodig: postbode elastieken en een plastic bak met taaie, dus geen hard plastic deksel die goed sluit. Van de bak moet een stoomketeltje gemaakt worden dat telkens opnieuw gebruik kan worden. Met een scherpe beitel kan in de deksel een sneetje geslagen worden. Geen gat, maar een sneetje dat sluit. De beitel moet vanaf onderkant door de deksel geslagen worden, niet door de bovenkant. De snee in het plastic heeft een wigvorm. Als in het afgesloten bakje de druk oploopt werkt het sneetje als ventiel en kan zich even openen op stoom te laten ontsnappen. Zou de wigvorm er van bovenaf in geslagen zijn dan drukt de stoom de snee juist dicht. Om te voorkomen dat de deksel er afplopt moeten elastieken om het bakje. In de bak stukjes, mootjes of filetjes verse vis of diepvries. Lepeltje water er bij en weinig zout of een drup zwarte zoute saus, bijvoorbeeld van Kikkoman. De stoomtijd hangt af van de hoeveelheid vis en instelling van de magnetron.

Bij 600 watt is 300 gram verse vis in drie minuten klaar. Diepvriesvis stoomt vijf minuten. Gewonnen.

    • Wouter Klootwijk