Premier Parts van Estland stapt op

De premier van Estland, Juhan Parts, is gisteren onverwachts opgestapt, nadat het parlement zich tegen zijn harde anticorruptiebeleid had gekeerd.

,,De tijd voor deze regering zit erop'', zei Parts, die naar eigen zeggen niet langer effectief leiding kan geven aan de meest noordelijke Baltische staat (1,4 miljoen inwoners). In het parlement in Tallinn werd de aankondiging van Parts met verbijstering aangehoord, want om zijn aftreden was niet gevraagd.

Een meerderheid van de parlementariërs had wel het vertrouwen opgezegd in minister Ken-Marti Vaher van Justitie. Vaher raakte in de problemen omdat hij bij wet wilde laten vastleggen hoeveel corruptiezaken openbare aanklagers jaarlijks minimaal moeten behandelen. Dit quotasysteem zou volgens parlementariërs te veel rieken naar het vroegere communisme. Parts, die bij zijn aantreden een veel strenger anticorruptiebeleid en een nieuwe politieke cultuur beloofde, vindt dat Vaher het niet verdient om zijn baan te verliezen.

Parts trad twee jaar geleden aan en leidde Estland vorig jaar de Europese Unie en de NAVO binnen. Aan de 38-jarige premier, die rechten studeerde in Tallinn, kleeft het imago van zeer intelligente, maar wat saaie bolleboos. ,,We hebben een premier nodig die de angsten en behoeften van burgers begrijpt'', aldus coalitiepartner Agu Uudelepp van de Estse Burgerunie (Eestimaa Rahvaliit) gisteren. De sfeer binnen de coalitie was de laatste tijd al niet al te best. Parts, van de partij Res Publica, stuurde vorige maand een minister van een andere partij naar huis, nadat geheime documenten op haar ministerie waren verdwenen.

Parts treedt formeel donderdag af. De president, Arnold Rüütel, heeft vanaf die dag twee weken om een opvolger aan te wijzen. Parts zei gisteren te hopen dat zijn partij kan deelnemen aan de vorming van een nieuwe coalitie, bij voorkeur opnieuw van centrumrechtse snit. De crisis heeft volgens waarnemers geen invloed hebben op de pro-Europese positie van Estland.