`Overname van Swiss door Lufthansa rond'

Lufthansa besluit vandaag zeer waarschijnlijk dat het de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Swiss International Air Lines zal overnemen, zo meldt de Zwitserse pers. De Neue Zürcher Zeitung meldde vanmorgen dat niets de transactie meer in de weg staat.

De besturen van de twee bedrijven kwamen vanmorgen bijeen om de laatste details te bespreken voor een gefaseerde overname. Ook de Zwitserse regering (de op één na grootste aandeelhouder van Swiss) boog zich vandaag over de kwestie. Lufthansa wilde vanmorgen geen commentaar geven. Morgen zal Lufthansa het bedrijf tijdens de presentatie van zijn jaarcijfers in Frankfurt openheid van zaken geven over Swiss.

Vooruitlopend op de verkoop van Swiss werd de notering van de maatschappij aan de effectenbeurs van Zürich gisteren al opgeschort. Over de prijs die Lufthansa moet betalen aan de aandeelhouders zijn ook geen mededelingen gedaan. Bronnen bij Swiss hebben tegen Zwitserse media een bedrag van 42 miljoen euro genoemd. Vaststaat dat de geplande overname in fases zal geschieden, naar het voorbeeld van Air France en KLM. Volledige overname in éen keer zou de landingsrechten die Swiss nu buiten zijn landgrenzen in gevaar brengen; landingsrechten worden buiten de bedrijven om tussen regeringen overeengekomen en zijn niet automatisch overdraagbaar.

Lufthansa had al langere tijd belangstelling voor Swiss, dat drie jaar geleden ontstond uit de failliete boedel van Swissair. Swiss slaagde er nooit in goed van de grond te komen, het bedrijf bleeg verlies lijden. Indien de fusie doorgaat wordt de nieuwe onderneming Lufthansa-Swiss naar omzet even groot als Air France-KLM; beide hadden in 2003 een gecombineerde omzet van 21 miljard euro.

Volgens de voorzitter van de raad van commissarissen van Swiss, Pieter Bouw (voormalig topman van KLM) is de verkoop aan Lufthansa de beste optie voor zijn bedrijf.