Opklapbare boot

De motorboot Sealegs van de Australische Sealegs Corporation kan zelfstandig het water in - en uitrijden. Met drie opklapbare wielen rijdt de Sealegs met een maximumsnelheid van tien kilometer per uur over het land. Het voorwiel is bestuurbaar. Een V2 viertaktmotor drijft de beide achterwielen aan. In het water klappen de wielen bij een waterdiepte van een meter hydraulisch omhoog tegen de bovenkant van de romp. De boot vaart verder op de buitenboordmotor. De maximumsnelheid in het water is bijna zestig kilometer per uur.

De mogelijkheid om snel het water in en uit te kunnen rijden, maakt de boot ook interessant voor bijvoorbeeld reddingsbrigades en militaire toepassingen. De Sealegs rijdt op het land probleemloos over hellingen tot 25 graden en hobbels tot dertig centimeter hoogte heen.

De Sealegs Corporation ontwikkelt ook de nieuwe uitvoering Rugged Amphibious Craft (RAC) met een waterjetaandrijving. Deze motorboot heeft een viercilinder binnenboordmotor van General Motors (GM) voor aandrijving van zowel de wielen als de waterjet. De maximumsnelheid op het land is vijftien kilometer en op het water zestig kilometer per uur. De zes meter lange romp bestaat volledig uit vijf millimeter dik aluminium. Het laadvermogen is vijfhonderd kilo. De boot gaat ongeveer 50.000 euro kosten.

www.sealegs.com

    • Paul Schilperoord