Oorlogsschrijver Hellema (84) dood

De schrijver en verzetsstrijder Hellema (pseudoniem van Alexander Bernard van Praag) is zondag op 84-jarige leeftijd overleden. Dit heeft zijn uitgeverij Querido bekendgemaakt.

Hellema, die tijdens de Bezetting wegens verzetsactiviteiten onder meer in concentratiekamp Buchenwald terechtkwam, debuteerde in 1982 met de verhalenbundel Langzame dans als verzoeningsrite. In zijn romans en verhalenbundels (zoals De maan van de vorige avond, Enige reizen dienden niet ter zake en Een andere tamboer) speelde de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. Hellema concentreerde zich in die boeken op morele standpunten.

Hellema's laatste bundel was Slotnotering uit Barnet, aantekeningen uit de periode 1986-1995 – een verzameling die varieerde van oneliners tot kleine essays over uiteenlopende onderwerpen als de Tweede Wereldoorlog, de jodenvervolging, automobilisme, prostitutie, Engeland

Ter gelegenheid van de aanstaande zestigste herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog stelde Hellema een selectie uit zijn werk samen die onder de titel Niet van horen zeggen postuum zal verschijnen.

Hellema wordt vrijdag in zijn woonplaats Bilthoven begraven.