Minder reservaten korenwolf

Minister Veerman (Landbouw) gaat minder reservaten opzetten in Zuid-Limburg voor gefokte wilde hamsters. In plaats daarvan wil het ministerie proberen percelen boerenland in te zaaien met luzerne en granen die de wilde hamsters graag eten. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie vandaag gezegd.

De wilde hamster ofwel korenwolf is bijna verdwenen uit Nederland. Om het beestje voor uitsterven te behoeden, werd enkele jaren geleden een fokprogramma gestart, vooral op aandringen van Vereniging Das & Boom. Er wordt sinds enige jaren gefokt door de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp en door Das & Boom in het Gelderse Beek-Ubbergen. Tevens werd begonnen met het aankopen van boerengrond in Zuid-Limburg om er hamsterreservaten van te maken. Maar van de elf benodigde reservaten zijn er slechts drie klaar. Een vierde reservaat is in de maak. Binnen de reservaten worden de uitgezette hamsters bovendien regelmatig verschalkt door vossen. Die komen af op muizen, die net als de korenwolf graan en luzerne eten.

Het fokprogramma gaat wel door, aldus het ministerie, maar zonder medewerking van Vereniging Das & Boom. Volgens het ministerie is het fokprogramma van die vereniging te duur. ,,Das & Boom is drie keer duurder dan Diergaarde Blijdorp. Wij denken dat andere instellingen het goedkoper kunnen'', aldus een woordvoerder van LNV.

Das & Boom ontkent dat en zegt bovendien een betere kwaliteit hamsters te leveren. Das & Boom zegt verder dat het ministerie zijn afspraken niet nakomt.