Loterijen innen ongevraagd geld

Drie grote loterijen schrijven ter gelegenheid van de Jubileumtrekking ongevraagd 5,25 euro extra af per lot bij 3,5 miljoen deelnemers. Wanneer deelnemers geen bezwaar maken, zullen de BankGiroloterij, de Sponsorloterij en de Postcodeloterij het geld eind april innen. Het College van toezicht op kansspelen vindt deze tactiek te agressief.

Het college adviseerde eerder aan het ministerie van justitie, dat de regels opstelt voor kansspelen, om mensen ten minste vooraf de keuze te geven om mee te doen. Het liefst had de toezichthouder gezien dat deelnemers zich konden aanmelden op een intekenlijst. Het ministerie negeerde dit advies omdat deelnemers de mogelijkheid krijgen zich af te melden. De loterijen openden een speciaal telefoonnummer waar deelnemers zich voor 15 cent per minuut kunnen afmelden.

De opbrengst van de Jubileumtrekking is gedeeltelijk bedoeld voor het jubileumcadeau voor koningin Beatrix, die dit jaar 25 jaar koningin is. De extra heffing geldt voor maximaal drie loten per loterij. Dat kan erop neerkomen dat wanneer een iemand aan alledrie de loterijen deelneemt, hij 47,25 euro extra betaalt. De helft van de opbrengst gaat naar vier fondsen die de koningin heeft aangewezen: Unicef, Jantje Beton, het Oranje Fonds en het prinses Beatrixfonds. Dertig procent is bestemd voor prijzengeld en twintig procent voor de organisaties zelf.

Het is nog niet bekend hoeveel deelnemers zich hebben afgemeld voor de Jubileumtrekking. Ook weten de loterijen niet of er deelnemers zijn die zich helemaal terugtrekken uit de loterij.

De Consumentenbond vindt het onbegrijpelijk dat het ministerie goedkeuring heeft gegeven, en gaat een klacht indienen. Zij vinden dat het geld niet zonder toestemming vooraf mag worden afgeschreven.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is de extra inning geen `reguliere zaak'. ,,De minister heeft onder strikte voorwaarden alleen voor dit geval toestemming gegeven.'' Deze voorwaarden zijn dat niemand verplicht is deel te nemen, dat mensen zich tot één dag voor de trekking kunnen afmelden en dat de toeslag geldt voor maximaal drie loten.