Israël draagt stad Tulkarem over

Israël heeft zich teruggetrokken uit Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever. Gisteravond al verschenen gewapende Palestijnse politieagenten op straat, en vanochtend werd de overdracht bezegeld met het weghalen van een tien meter brede wegversperring van betonblokken en gele metalen spijlen.

Tulkarem is de tweede stad op de Westelijke Jordaanoever die Israël overdraagt als uitvloeisel van de vredesafspraken die vorige maand werden gemaakt in de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh.

De terugtrekking van Israëlische troepen zal de komende tijd afhangen van de veiligheidssituatie in de betrokken gebieden onder Palestijns bestuur. De overdracht van Tulkarem werd vertraagd door onderhandelingen over de status van drie omliggende dorpjes. In een van de dorpjes woonde de 26-jarige zelfmoordenaar die eind februari een aanslag pleegde op een discoin Tel Aviv waarbij vijf Israëliërs werden gedood. De dorpjes blijven nog onder Israëlische controle.

Gisteren werd ook duidelijk dat de Israëlische regering het plan wil doorzetten voor de uitbreiding van Maale Adumim, de grootste joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, even ten oosten van Jeruzalem. Israëlische functionarisssen bevestigden gisteren dat minister van Defensie Mofaz het licht op groen heeft gezet voor de bouw van ongeveer 3.500 nieuwe woningen.

Volgens critici wordt met de bouwplannen de Palestijnse vrees bewaarheid dat de Israëlische terugtrekking uit sommige delen van de Westelijke Jordaanoever (en uit de Gazastrook) wordt gecompenseerd door de komst van nieuwe kolonisten naar andere gebieden. De Palestijnse toponderhandelaar Erekat noemde het Israëlische bouwplan sabotage van het vredesproces.