In België heeft iedereen zijn eigen notaris

Ik heb als Nederbelg met enige verbazing het artikel van mevrouw Scheltema over het moderne notarisambt in Nederland gelezen (NRC Handelsblad, 16 maart). Al die krampachtige pogingen om tot concurrentie te komen, terwijl het toch zo simpel is. Stap gewoon af van het idee dat een notaris onafhankelijk is en tegelijkertijd twee tegengestelde belangen kan dienen.

In België heeft iedereen altijd zijn eigen notaris en wordt de vergoeding gewoon gedeeld. Toen ik mijn huis kocht, waren er zelfs drie notarissen, een voor mij als koper en twee voor de verkopers, want het ging om een erfenis. Mijn notaris kreeg 50 procent en de andere twee ieder 25 procent. Op die manier is er genoeg werk voor de hele beroepsgroep en wordt de verhouding tussen de inspanning en de verdienste weer een beetje rechtgetrokken.

Zo'n voor de hand liggend idee ligt gewoon voor het oprapen in België. En ook daar zijn de notarissen door de kroon benoemd en verdienen ze veel geld. Maar hoe dat gaat is weer een ander verhaal. Als klant heb je in ieder geval het idee dat jouw belangen goed worden behartigd.

    • Julius Op de Beke