Het beeld

,,Staand nieuws is beter nieuws dan zittend nieuws'', luidde de stelling die Barend & Van Dorp gisteren hun kijkers voorzetten. Ze wilden zo terecht het narcisme van het NOS Journaal honen.

Vorige week bracht Philip Freriks al het `nieuws uit eigen huis' dat zijn hoofdredacteur Hans Laroes chef wordt van alle nieuwsafdelingen van de NOS, met inbegrip van Teletekst en het helaas als zodanig verdwijnende NOS Actueel. Ook, zo meldde Freriks, verhuist de redactie op het Mediapark van de derde naar de tweede verdieping (of andersom).

Gisteren meldde het Journaal van acht uur dat het Tien uur journaal voortaan anders gaat worden. In de wel vaker voor trivia benutte coda na het weerbericht mocht de doorgaans uiterst doeltreffende Gerard Arninkhof onsamenhangende zinnen stamelend aankondigen wat hij ging doen. De veranderingen zouden vooral met vormgeving te maken hebben, zoals het staande presenteren. Ook zou er meer nieuw nieuws, maar ook meer samenvattingen van oud nieuws te zien zijn. Vooral nog korter nieuws, dus.

Ruim anderhalf uur later was het zover. Arninkhof stónd, net zoals in de Duitse journaals, leerde ik later van voormalig Belgisch nieuwslezer en schrijver Geert van Istendael die voor iets heel anders bij Barend & Van Dorp zat. Er werd nog meer aangekeild, met een zenuwachtig muziekje en dito bewegende letters. En de ultrakorte nieuwssamenvattingen hadden eigen kleurtjes: groen voor binnenland, paars voor buitenland, goud voor economie en blauw voor sport. Bovendien had ik de indruk dat enkele items uit het Acht uur journaal langer waren geworden, met andere woorden: dat er materiaal was opgespaard.

Het pronkstuk van deze tiedeliedeliedelie-vernieuwing was echter de opening van het allereerste Tien uur journaal, met eigen beelden. In een bouwput naast het Rijksmuseum stonden enkele polyesterbuizen in brand. ,,Die buizen hebben een bepaalde lengte'', lichtte de brandweer toe. Vier politiemensen waren onwel geworden van de rook, maar de aanvankelijke angst dat het Rijksmuseum fikte bleek ongegrond. En de brand was al om negen uur onder controle, zo bleek uit het Late journaal. Teletekst meldde het op pagina 120, bij de gemengde berichten. Nu maar hopen dat de nieuwe chef Teletekst in de toekomst geen synergie en synchronisatie gaat toepassen om de zeperds van zijn eigen Journaal te verhullen.

Eerlijk is eerlijk: ook het late RTL Nieuws opende met het bouwbrandje. In grote lijnen gaan de commerciële zenders wel profiteren van de implosie van de publieke omroepen, waar ijdele omroepvoorzitters en andere bonzen zichzelf uit de markt prijzen. Gisteren zat Inge Diepman al bij Barend & Van Dorp onderkoeld uit te leggen waarom het jammer is dat de VARA haar programma B&W volgende maand beëindigt. En KRO-coryfee Marc-Marie Huybregts had een zo overtuigend venijnig gastoptreden als vervanger van Albert Verlinde in RTL Boulevard dat ze daar nu wellicht eindelijk een anchorman hebben, om de afzwaaiende Beau van Erven Dorens op te volgen.

    • Hans Beerekamp