Gezond snacken op school

Een middelbare school in Breda verkoopt voortaan vooral gezond eten in de kantine. ,,Het is wel goed, maar ik vind het niets'', zegt een leerling.

Het schoolplein van het Prisma College in Breda, locatie de Rotonde, staat rond het middaguur vol met rokende en kletsende scholieren. Docenten en ondersteunend personeel komen het schoolplein op met grote schalen vol fruit. De bananen, sinaasappels en kiwi's vinden gretig aftrek. De jongeren mogen nog niet beginnen met eten. ,,Even wachten tot na de opening'', zegt een van de docenten. Met de kreet `Hoe vet is het om een gezonde school te hebben' startte het Prisma College gisteren als eerste middelbare school met het aanbieden van gezonde maaltijden.

In plaats van de kroket en nasibal verkoopt de kantinejuffrouw broodjes gezond. De tosti met volle kaas is vervangen door magere 20+ kaas, colablikjes door pakjes vruchtensap.

Alleen de snackautomaat bevat nog wel de gebruikelijke snoeprepen, naast een assortiment verantwoorde tussendoortjes. ,,We wilden niet alles in één keer doen. We hebben nu tweederde gezonde producten en eenderde ongezond in de automaten zitten'', zegt locatiedirecteur P. Eijgendaal. Geleidelijk worden de resterende ongezonde producten ook vervangen.

Als de kantine opengaat volgt er een stormloop op de gezonde broodjes en tosti's met lightkaas. De kantinejuffrouw en een aantal scholieren hebben hun handen vol aan het klaarmaken van de broodjes. Er wordt alleen bruin brood gebruikt en alles wordt vers klaargemaakt.

,,Van de 375 leerlingen op deze locatie haalt meer dan de helft elke dag het eten uit de kantine'', zegt Eijgendaal. ,,Ouders smeren 's ochtends geen brood, maar geven geld mee aan hun kinderen om zelf iets te kopen.'' In totaal telt het Prisma College 1.700 scholieren, verdeeld over drie locaties.

De leerlingen zijn niet allemaal zo enthousiast als de directeur. Tijdens de aftrap van het nieuwe beleid wordt er door enkele aanwezige scholieren boe geroepen. ,,Gooi eens een appel tegen hem aan'', roept iemand.

,,Sommigen vinden al dat gezonde voedsel lekker. Het is eigenlijk ook wel goed, maar ik vind het niets'', zegt scholier Emrah Jalan. ,,Ik wil zelf bepalen wat ik eet. Je mag eigenlijk niet het plein af om snacks te kopen, maar ik denk dat veel leerlingen dat gaan doen. Dat doen we nu eigenlijk al.'' Leerlingen lopen inderdaad met zakken chips op het schoolplein. ,,We halen voortaan wel frikadelbroodjes bij de supermarkt'', zegt een leerling. Een ander: ,,Ik zal blij zijn als ik volgend jaar naar een andere school kan.''

Het Prisma College is al een jaar bezig met de voorbereiding van het project. ,,Uit een onderzoek onder ouders kwam naar voren dat de school meer aandacht moest besteden aan gezonde voeding, toen zijn wij gaan kijken hoe we dat in kunnen vullen'', zegt Eijgendaal. ,,We zijn niet met dit project begonnen vanwege recente berichten in de pers over te dikke kinderen.''

Hoewel het project `de gezonde school' heet, staat het schoolplein vol met rokende tieners. ,,We hebben inderdaad nog geen rookverbod op het schoolplein'', zegt Eijgendaal. Rigoureus verbieden werkt niet volgens hem: ,,In lessen besteden we aandacht aan een gezonde levensstijl, scholieren kunnen dan zelf hun keuzes maken.''

,,Ik vind de nieuwe broodjes maar klef'', zegt een leerlinge. De allochtone scholieren missen vooral het bapao-broodje met kip. ,,Brood met ham eten wij niet'', zegt een van hen.

    • Arold Roestenburg