Fujimori lanceert cola

De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori leeft weliswaar in Japan – in Peru is hij aangeklaagd wegens moord – hij loopt zich weer warm voor de Peruaanse presidentsverkiezingen van 2006. Hij weet al hoe hij zijn campagne gaat financieren: door zijn eigen frisdank Fuji-Cola op de markt te brengen.

,,Mensen zullen de drank associëren met de sympathie die ze hebben voor Alberto Fujimori'', zei een woordvoerder van de oud-president. ,,Het is een creatieve manier om zijn campagne te financieren.''

Fujimori was van 1990 tot 2000 president van Peru. In 2000 vluchtte hij naar Japan nadat een corruptieschandaal uitlekte. Bij verstek werd hij in 2003 in Peru veroordeeld tot dertig jaar cel wegens verantwoordelijkheid voor door de staat geïnitieerde moord op 25 dissidenten. Peru heeft om uitlevering gevraagd, maar Japan weigert omdat het geen Japanse burgers uitlevert. Fujimori heeft naast de Peruaanse ook de Japanse nationaliteit.

De oud-president kan tot 2010 geen openbaar ambt bekleden in Peru, maar hij geniet nog altijd veel aanhang. In maart vorig jaar bleek uit een opiniepeiling dat hij ondanks aanklachten wegens corruptie en mensenrechtenschendingen nog altijd populair is. Hij zou – als er toen verkiezingen gehouden zouden worden – 18,3 procent van de stemmen krijgen tegen 9,3 procent voor de zittende president Alejandro Toledo.

In 2002 complimenteerde Fujimori zichzelf in een boek met de aanpak van de maoïstische rebellenbeweging Lichtend Pad. In de twintigjarige oorlog tussen het leger en Lichtend Pad zijn 70.000 mensen omgekomen, voornamelijk burgers.