`Fischer mag nu van Japan naar IJsland'

Bobby Fischer, de voormalige wereldkampioen schaken tussen 1972 en 1975, mag hoogstwaarschijnlijk zeer binnenkort van de Japanse autoriteiten naar IJsland reizen. Directe aanleiding is het IJslandse staatsburgerschap dat de oud-schaker gisteren heeft verworven.

Het persbureau Kyodo meldt vandaag dat verschillende hooggeplaatste zegslieden (`seniors') van het ministerie van Justitie hebben verklaard dat de Amerikaanse staatsburger Fischer zelf mag bepalen of hij naar de Verenigde Staten of IJsland gaat.

Het ministerie in Tokio bekijkt waar Fischer naartoe moet. Hij werd in juli vorig jaar in Japan aangehouden met een ongeldig Amerikaans paspoort. De Amerikaanse autoriteiten vervolgen Fischer wegens het schenden van een embargo tegen Joegoslavië, waar hij in 1992 in oorlogstijd een officieuze WK-match speelde. In Japan verzette Fischer zich tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Maar volgens de Japanse wet kon hij alleen naar de VS worden teruggestuurd tenzij hij een andere nationaliteit aannam.

Gisteren verleende het parlement van IJsland hem een IJslands paspoort. De voorkeur van de 62-jarige Fischer zal de doorslag geven, aldus een Japanse functionaris. Fischer heeft vaak zijn afkeer van de VS betuigd. In IJsland is Fischer een held, sinds hij in 1972 in Reykjavik wereldkampioen werd. In een tweekamp versloeg hij de Rus Boris Spasski.

Nadat het nieuws over de mogelijke vrijlating van Fischer vandaag bekend was geworden, verzamelden aanhangers van de IJslandse Amerikaan zich bij het gebouw van de immigratiedienst in een buitenwijk van Tokio.