EU: geen einde embargo China

Europa streeft niet langer naar spoedige opheffing van haar wapenembargo tegen China. Aanleiding vormen recente stappen van Peking tegen Taiwan.

Peking beschouwt Taiwan als afvallige provincie. Eerder deze maand nam het Chinese Volkscongres een wet aan die Taiwan met oorlog dreigt als het zich van China afscheidt. Daardoor is opheffing van het embargo ,,niet eenvoudiger'' geworden, zo wordt gezegd in kringen rond buitenlandcoördinator Javier Solana van de Europese Unie.

Officieel is de lijn van de Unie nog steeds dat de ,,politieke wil'' bestaat om ,,verder werk te maken'' van het opheffen van het in 1989 ingestelde embargo. Maar Brussel twijfelt of als gevolg van de harde lijn van Peking tegen Taiwan het beoogde tijdschema nog wel kan worden aangehouden. De EU-leiders zeiden eind vorig jaar dat de voorbereidingen voor beëindiging van het embargo dit halfjaar zouden moeten worden afgerond. Maar de ontwikkelingen in China hebben de zaak ,,ingewikkelder'' gemaakt en daardoor het tijdschema ,,onzeker''.

Tegenstanders van het versoepelen van de houding van Europa tegenover China zien hierin een aanwijzing dat het debat over opheffing van het wapenembargo wordt heropend. Het onderwerp staat niet op de agenda van de Europese regeringsleiders die elkaar vandaag en morgen in Brussel treffen, maar de politiek gevoelige kwestie kan informeel aan de orde komen.

De Amerikaanse president Bush deed vorige maand tijdens zijn bezoek aan Europa een klemmend beroep op de leiders van de Unie het wapenembargo te handhaven. In de Verenigde Staten bestaat de vrees dat China technologisch geavanceerde wapens uit Europa zal gebruiken om de druk tegen Taiwan op te voeren. De Amerikanen zijn vooral gekant tegen opheffing vanwege de positie van Taiwan.

Het wapenembargo was één van de geschilpunten tussen de VS en de EU tijdens het recente bezoek van Bush aan Europa. Verdeeldheid bestond er ook over de benadering van Iran en het nucleaire programma van dat land. De Amerikanen wachten vooralsnog af wat de inspanningen van Europa op dit vlak zullen opleveren.