De manager

,,Ik zou alles doen om de klok terug te draaien.''

Je leest de kop in de krant. De zekerheid dat je geconfronteerd gaat worden met intens menselijk leed met sportleed, want het sportkatern ligt opengeslagen doet je besluiten om eerst een kan koffie te zetten. En terwijl je luistert naar het reutelen van de koffiemachine ben je bezig met een mentale warming-up.

Er is iets verschrikkelijks gebeurd, iets onomkeerbaars. Een voetballer heeft een ander voor het leven uit het stadion geschopt en heeft daar nu spijt van. Een hardloper heeft zich door een kruidenvrouwtje van zijn kalknagels laten afhelpen maar is voor twee jaar geschorst omdat de kruiden op de verboden lijst bleken te staan. Een boogschutter vergat zijn bril en kwalificeerde zich niet voor De Spelen.

De koffie is door, je roert nog wat in je mok en je leest: ,,Ik ben achter op schema.'' Een tragedie, inderdaad. En al helemaal nu duidelijk wordt dat het Lance Armstrong is die geciteerd wordt. Lance Armstrong is er de man niet naar om achter te liggen op schema. Alsof God zegt: ,,Ik lig een beetje achter op mijn schema.''

Er zijn Armstrong-supporters en er zijn Armstrong-haters. Sommige van die haters waren eerst supporters. Na drie, vier Touroverwinningen hadden ze het wel gezien. De man koerst drie weken op het openbare toneel maar voor de rest van het jaar is het een publiek fantoom. Sommige Armstrong-haters werden later supporter: wie zichzelf een heel jaar lang zo kan uitrekenen dat hij slechts drie weken per jaar hoeft te leven is een genie. In de natuur draait alles om economie, nietwaar.

Armstrong staat haaks op Merckx. De economie van Merckx bestond eruit dat hij alles vrat. Zeer efficiënt graasde Merckx het jaar rond. Tot op de winterbanen bleef hij hongerig naar winst. Een jaar met tweehonderd wedstrijddagen was geen uitzondering. Merckx was een solitaire piranha. Totdat hij zichzelf bleek te hebben opgevreten.

De wielersupporter ziet zich vandaag voor een enorm probleem gesteld: wat is heroïek? Is de held een manager (Armstrong), of is de held een wolf (Merckx)?

Zelf ben ik meer voor de wolven, al weet ik dat die vandaag geen schijn van kans meer maken.

Maar ook managers hebben het moeilijk. Vorig jaar stond Armstrong voor de ondankbare taak het record van vijf Touroverwinningen te breken. Nu staat hij voor de even ondankbare taak zeven op een rij te scoren. De supporters krimpen ineen bij het bericht dat Lance achter ligt op schema.

Het schema van Lance Armstrong is afgelopen winter in de war gestuurd door een vrouw. Lance werd door vriendinnetje en popster Sheryl Crow op sleeptouw genomen. ,,De feestjes waar ik was waren leuk. De Grammy's, de Oscars, noem maar op en ik was er.''

Sheryl Crow bezocht hem vorige zomer in de Tour. Ze was zichtbaar onder de indruk, maar nog zichtbaarder walgde ze van de banaliteit van zijn lijden.

Dit kon wel eens van doorslaggevende betekenis zijn.

    • Peter Winnen