Corruptiezaak schaadt Parijs 2012

De olympische kandidatuur van Parijs (2012) loopt gevaar nu een van de leden van het biedingscomité, Guy Drut, wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen. Drut, voormalig minister van Sport in Frankrijk, is een van de 47 verdachten die gisteren voor de rechter moesten verschijnen in wat nu al een politiek corruptieschandaal wordt genoemd. Drut ontkent de aantijgingen.

Parijs wordt beschouwd als de voornaamste kandidaat om in 2012 de Olympische Zomerspelen te organiseren. Londen, New York, Moskou en Madrid zijn de andere gegadigden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakt op 6 juli, tijdens een plenaire vergadering in Singapore, bekend welke stad over zeven jaar het sportevenement mag organiseren.

Het schandaal draait om een geheime deal, waarbij tal van bedrijven miljoenen dollars zouden hebben doorgesluisd naar belangrijke politieke partijen in Frankrijk, in ruil voor bouw- en renovatiecontracten van scholen. Naar verluidt zou Drut in de periode 1990-1993 duizenden euro's aan smeergeld hebben ontvangen. De verdenkingen dateren uit de periode (1977-1995) dat Frankrijks huidige president Jacques Chirac burgemeester was van Parijs.

Volgens de openbare aanklager is twee procent van het geld, bestemd voor de renovatie van scholen, verdwenen in de zakken van drie politieke partijen, waaronder de conservatieve partij van Chirac. Behalve Drut staat ook een voormalige naaste medewerker van de president, Michel Roussin (65), terecht.

Drut won in 1976 olympisch goud op het onderdeel 110 meter horden. Hij beëindigde zijn actieve sportloopbaan in 1981, waarna hij politiek actief werd voor Chiracs conservatieve partij (RPR). Hij is sinds 1996 lid van het IOC dat, wakker geschrokken door het omkoopschandaal dat leidde tot de toewijzing van de Winterspelen aan Salt Lake City (2002), elke schijn van eventuele malversaties wil voorkomen.

Een IOC-woordvoerder heeft inmiddels laten weten dat IOC-voorzitter Jacques Rogge en de ethische commissie van de sportkoepel al tenminste zeven maanden op de hoogte zijn van Druts mogelijke betrokkenheid bij het Franse schandaal. In augustus werd het Indonesische IOC-lid Mohamad Hasan geroyeerd, nadat het Hooggerechtshof in zijn vaderland hem schuldig had bevonden aan een corruptiezaak van tien jaar daarvoor.