Citigroup niet vervolgd om manipulatie

De Duitse justitie zal zes handelaren van de Amerikaanse Citigroup niet strafrechtelijk vervolgen. Zij hadden afgelopen zomer in luttele seconden tijd voor 12,4 miljard euro de obligatiemarkten gemanipuleerd.

De Duitse wet die toen van kracht was, zou strafrechtelijke vervolging niet toestaan. De beslissing gisteren van justitie in Frankfurt heeft een scherp afwijzende reactie uitgelokt van de Duitse financiële toezichthouder. Die zei bij zijn bevinding te blijven dat wel degelijk van manipulatie sprake is geweest. De zaak tegen Citibank wordt nog onderzocht door met name de Britse financiële toezichthouder.

Volgens een woordvoerster van de Duitse justitie in Frankfurt is er geen bewijs van opzettelijke misleiding, en zonder dat bewijs is volgens de wet die toen gold maar die inmiddels is verscherpt, geen vervolging mogelijk. Zij voegde er aan toe dat als iets soortgelijks onder de nieuwe wet was gebeurd, die sinds oktober vorig jaar van kracht is, strafrechtelijke vervolging ,,wel mogelijk kon zijn geweest''.

Op de eerste maandag van augustus vorig jaar dreven de zes handelaren van Citigroup de prijzen op van slapende termijncontracten op de Eurex, de grootste markt in zijn soort in de wereld die de prijzen bepaalt van alle staatsobligaties in de eurozone en eigendom is van Deutsche Börse in Frankfurt en SWX Swiss Exchange. Vervolgen dumpten ze in luttele seconden voor 12,4 miljard euro aan obligaties op EuroMTS in Londen, het pan-Europese elektronische handelsplatform voor euro-obligaties. Om voordeel te halen op concurrerende handelaren die aan verplichte prijsquota vastzaten kochten zij voor 4 miljard euro tegen een gezakte prijs terug en verdienden 17,5 miljoen euro.

Het is niet voor het eerst dat Citigroup, de grootste financiële groep ter wereld, zichzelf in opspraak brengt. De Amerikaanse bank verloor in Japan wegens onregelmatigheden zijn bankvisum voor particulieren. Haar staat met nog vier andere financiële instituten in Italië rechtszaken te wachten wegens mogelijke wetsovertreding in het financiële schandaal rondom het Italiaanse zuivelconcern Parmalat. En vorige week nog besliste de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, dat Citigroup geen grote acquisities meer mag doen voordat zij schoon schip heeft gemaakt.

Begin deze maand kwam de topman van Citigroup, Charles Prince, met nieuwe ethische regels, die volgens hem van de bank de ,,meest gerespecteerde financiële dienstverlener in de wereld'' zouden maken.