Altijd paraat datapakhuis

De netwerkdrive staat altijd aan. De gegevens zijn altijd beschikbaar.

Het is niet bijzonder om meer dan één pc te hebben in een huishouden. Er staat er een op de werkkamer, een op zolder, en misschien een op een kinderkamer. Er kan er zelfs een in de huiskamer staan, of iemand zwerft rond met een laptop. Een huisnetwerk verbindt ze met elkaar, zodat er onderling games kunnen worden gespeeld en bestanden uit de ene pc opgehaald kunnen worden door de andere.

Maar op welke pc stond die brief? En op welke dat mp3-tje, dat mailtje, of dat filmpje? Als je dat al weet, kun je nog de pech hebben dat de bewuste pc niet aanstaat. Dus moet je toch weer naar die ene pc toelopen om hem aan te zetten, en vraag je je af of dat niet handiger zou kunnen.

Het kan handiger, met een harde schijf die je rechtstreeks op het netwerk aansluit, en die dan bereikbaar is voor iedere pc op het netwerk. Zulke schijven zijn in verschillende varianten op de markt, bijvoorbeeld de Network Hard Drive van Iomega en de WL-HDD 2.5 van Asus. De Asus kost kaal zo'n 80 euro maar dan moet er nog een harddisk in, van notebookformaat. Voor nog eens 80 euro heb je dan 40 Gb. Het geheel kost dus 160 euro. De Iomega heeft standaard 160 Gb en kost 250 euro. De Asus heeft daarnaast nog wat poespas; hij kan bijvoorbeeld dienen als draadloos toegangspunt dus als je dat net nodig had is dat mooi meegenomen.

Daar staat tegenover dat hij niet helemaal betrouwbaar is: hij moest nogal eens worden herstart. De Iomega lijkt de slimmere aanschaf, ook door de grotere opslagruimte en de lagere prijs per gigabyte. Met 160 Gb kun je een leuke collectie foto's, mp3-tjes en zelfs video voor elke pc op het netwerk toegankelijk hebben, naast brieven en werkstukken die qua dataverbruik toch geen zoden aan de dijk zetten.

Er zijn nog andere merken en typen op de markt, bijvoorbeeld de Buffalo HD-H120LAN LinkStation. Deze is moeilijk te krijgen (alleen in België aangetroffen) en relatief duur: 120 Gb voor ongeveer 300 euro. Netwerkschijven van andere merken, zoals LinkSys en D-Link, hebben we niet in Nederland kunnen vinden.

Al je data op het netwerk, werkt dat prettig? In ieder geval hoef je nooit een pc te laten aanstaan alleen maar om bij de harde schijf te kunnen. Dat scheelt flink op de elektriciteitsrekening want een pc verbruikt zeker 100 W (stroomkosten 2 ct per uur) en een kale harddisk maar een paar procent daarvan. De toegang is iets langzamer dan wanneer je iets op de harddisk van je eigen pc zoekt, maar ongeveer even langzaam als wanneer je een andere pc op het netwerk benadert. Deze betrekkelijke traagheid is vooral een nadeel als je vaak kleine bestanden moet openen en opslaan. Als een video of een mp3 eenmaal loopt maakt het niets uit.

Het is daarnaast belangrijk ervoor te zorgen dat de data die op de netwerkschijf moeten staan, er ook terechtkomen. Elke pc moet dus op gezette tijden zijn nieuwe data op deze schijf dumpen. Daarvoor is een automatisch back-upprogramma handig. De Iomega en de Buffalo worden met dergelijke software geleverd, de Asus niet.

En verder moet je een beetje denken aan de veiligheid. Is alles behoorlijk beschermd, dan is zo'n altijd paraat datapakhuis een grote uitkomst.

    • Herbert Blankesteijn