Zwitsers bedekken gletsjers met folie

Een toeristische organisatie in Zwitserland is van plan deze zomer een gletsjer in te pakken die in de winter wordt gebruikt als skipiste, tot woede van milieuorganisaties.

De Schweizer Bergbahnen in Andermatt willen de Gurschen-gletsjer in mei bedekken met een speciaal ontwikkelde folie van PVC-schuim. Het gaat om een proef, zegt Carlo Danioth, hoofd van de reddingsdienst van de Bergbahnen in de krant Sonntags Zeitung. In eerste instantie gaat het om het bovenste deel van de gletsjer, op zo'n 3.000 meter hoogte. ,,Als de test positief verloopt, zullen we ook het gebied tot 2600 meter inpakken'', aldus Danioth.

Ook op andere plaatsen in Zwitserland wordt overwogen om gletsjers met folie ,,vers'' te houden. Karl Roth, chef van de Lauchernalp-Bahn in het Lötschental, waar de Milibach-gletsjer aan het smelten is, noemt pvc-folie ook de beste manier om het ijs te beschermen. Volgens Martin Funk, hoogleraar aan de Technische Universiteit van Zürich, is het goed mogelijk om gletsjers met folie te beschermen. ,,De folie reflecteert bijna alle binnenkomende zonnestralen, waardoor het smelten sterk wordt gereduceerd'', aldus Funk. Hij vraagt zich wel af of het procédé werkt voor grote oppervlakken, zoals ze in Oostenrijk van plan zijn. Volgens Funk is de techniek daarvoor ,,te omslachtig en te duur''.

Gletsjers in Zwitserland krimpen, mede onder invloed van het opwarmen van de aarde, met grote snelheid. In Heisszeit, Klimaänderung und Naturkatastrophen in der Schweiz schrijft Beat Glogger, dat in het ongunstigste geval al in 2015 een punt bereikt kan zijn waarop het `sterven' van de gletsjers in de Alpen onontkoombaar is geworden. Een iets minder ongunstig scenario gaat uit van 2025.

Omdat gletsjers vertraagd reageren op temperatuurschommelingen, zijn de gletsjers dan nog niet verdwenen, maar het proces is tegen die tijd wel onomkeerbaar. Als een gletsjer eenmaal verdwenen is, kan het vele eeuwen duren voor die terugkeert. Volgens Glogger kan alleen een lange periode van overvloedige sneeuwval, samen met een snelle daling van de gemiddelde temperatuur, de gletsjers nog redden.

Milieugroepen hebben verontwaardigd gereageerd op het foliegebruik. ,,Eerst zijn er de sneeuwkanonnen en nu het vershoudfolie. Dit project is absurd'', aldus een woordvoeder van Greenpeace. De organisaties vinden dat er iets moet worden gedaan aan de oorzaken van het smelten, het versterkte broeikaseffect.

Het plan laat zien hoe wanhopig de Zwitserse toeristenindustrie intussen is. Aanvankelijk werden de skigebieden onderhouden door kunstmatig sneeuw op de pistes te brengen. Dit wordt echter steeds moeilijker, de gemiddelde sneeuwgrens komt bijna ieder jaar hoger te liggen. Vandaar dat de toeristenorganisaties hun oog hebben laten vallen op de gletsjers. Op dit moment zijn er in Zwitserland vier bouwprojecten voor nieuwe kabelbanen naar hoog gelegen gletsjergebieden.