Zeker 45 doden bij geweld Irak

Bij geweld zijn dit weekeinde in Irak zeker 45 mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn 24 rebellen die gisteren sneuvelden in een vuurgevecht met Amerikaanse soldaten, rond 30 kilometer van Bagdad.

Gisteren was het twee jaar geleden dat de VS hun oorlog in Irak begonnen. In Australië, Japan en enkele Europese landen werd gedemonstreerd tegen het zenden van troepen uit die landen naar Irak. In Londen gingen volgens de organisatoren 100.000 mensen en volgens de politie 45.000 mensen de straat op om te protesteren.

Volgens het Amerikaanse leger vielen rebellen gisteren in de buurt van Bagdad een Amerikaanse legerkonvooi aan. Bij het daarop volgende vuurgevecht zouden aan Amerikaanse zijde zes gewonden zijn gevallen.

In de provincie Anbar kwam eveneens gisteren een Amerikaanse marinier om het leven tijdens ,,veiligheids- en stabiliteitsoperaties'' . Nadere bijzonderheden werden niet gegeven. Het aantal gesneuvelde Amerikaanse militairen sinds het begin van de oorlog in maart 2003 is opgelopen tot ten minste 1.520.

In de buurt van Kirkuk, in het noorden, werd eerder een Amerikaanse soldaat gedood en raakten er drie gewond bij een bomexplosie. Een Iraakse generaal raakte zwaargewond.

Ondertussen is een diplomatieke ruzie tussen Irak en Jordanië verder opgelopen door het Iraakse besluit zijn ambassadeur in Amman terug te roepen voor overleg. Irak beschuldigt Jordanië ervan onvoldoende op te treden tegen of zelfs steun te geven aan sunnitische rebellen die de grens oversteken om in Irak aanslagen te plegen. Vrijdag betoogden shi'itische groepen bij de Jordaanse ambassade in Bagdad en verbrandden ze Jordaanse vlaggen. Daarop haalde Jordanië zijn zaakgelastigde in Bagdad terug; zijn verblijf zou te gevaarlijk zijn geworden.

De woede van shi'ieten in Irak is opgewekt door het bericht dat de familie van de Jordaniër Raed Mansour al-Banna feest had gevierd nadat hij op 28 februari een zelfmoordaanslag pleegde in de stad Hilla, ten zuiden van Bagdad. Bij die aanslag werden 125 mensen gedood, de meesten shi'itische rekruten. ,,De Irakezen voelen zich verbitterd over wat er is gebeurd'', zei de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, gisteren.

Onder de doden die afgelopen weekeinde vielen, zijn verder zeven Iraakse politieagenten, een Iraakse soldaat en zeven burgers. Bij twee aanslagen in Baquba, een op een politiepost en een op een kazerne, werden vier agenten en vier aanvallers gedood. In de noordelijke stad Mosul werd gisterochtend de chef van een anti-corruptieteam vermoord. 's Middags openden onbekenden het vuur op de begrafenisstoet. Daarbij vielen waarschijnlijk vier doden, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.