Werk nekt Amerikanen

Van Aziaten was het al bekend, maar Amerikanen blijken er ook in groten getale onder gebukt te gaan: hun werk. Een op de drie Amerikanen is chronisch overwerkt, zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Families and Work Institute. Ruim de helft voelt zich wel eens `overweldigd' door de eisen die hun werkgever stelt.

Het instituut ondervroeg ruim duizend werknemers over hun werkbeleving. 29 procent besteedt veel tijd aan werk dat zij als `waardeloos' beschouwen. Deze groep blijkt vaker overwerkt dan werknemers die het gevoel hebben dat ze nuttig werk doen. Ook blijkt uit het onderzoek dat de werkdruk toeneemt naarmate werknemers vaker worden gestoord tijdens hun arbeid. Werknemers van bedrijven die een reorganisatie achter de rug hebben, zijn vaker overwerkt dan werknemers van `gezonde' bedrijven.

Ellen Galinsky, directeur van het Families and Work Institute noemt het `ironisch' dat kwaliteiten die als onontbeerlijk worden beschouwd in een snel veranderende wereldeconomie – zoals het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd – werknemers steeds meer frustreren. ,,Iedereen vindt het normaal dat een werknemer tijdens zijn vakantie werkt, maar dat blijkt nou juist een belangrijke oorzaak van overwerk.''

Bedrijven zouden hun overwerkte werknemers serieuzer moeten nemen, want ,,overwerkte werknemers maken meer fouten en zijn vaker depressief''.