VS dreigt EU in vliegtuigconflict

De Verenigde Staten hebben de Europese Unie gedreigd dat ze het lang-slepend conflict over subsidies aan vliegtuigbouwers Airbus en Boeing opnieuw voor arbitrage willen voorleggen aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Het dreigement volgt op een volgens verschillende bronnen uit de hand gelopen telefoongesprek vrijdag tussen de scheidende Amerikaanse handelsvertegenwoordiger, Robert Zoellick, en de Europees Commissaris voor handel, Peter Mandelson.

,,Ondanks onze beste inspanningen is het duidelijk dat de EU niet bereid is een eind te maken aan ontwikkelingssubsidies'', aldus een verklaring van het bureau van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger vrijdagavond laat. De VS en de EU verwijten elkaar oneerlijke handelspraktijken door het toekennen van subsidies aan de nieuwe modellen van Boeing en Airbus, respectievelijk de 787 `Dreamliner' en de A350.

Begin dit jaar besloten de VS en de EU lopende zaken over de subsidiëring bij de WTO op te schorten in een poging er via onderhandelingen uit te komen.

,,Ik betreur de unilaterale actie bij het afbreken van de onderhandelingen. Het is voorbarig en onnodig'', zo citeerde persbureau Reuters eurocommissaris Mandelson in een reactie op het Amerikaanse dreigement. Mandelson zei ook ,,graag terug te keren naar de onderhandelingstafel'' en voegde nog toe dat ,,de nieuwe Amerikaanse handelsvertegenwoordiger daar misschien oren naar heeft''. Hij doelde daarmee op de eind vorige week aangestelde opvolger van Zoellick, het lid van het Huis van Afgevaardigden Rob Portman.

In tegenstelling tot zijn voorganger Pascal Lamy heeft de in november aangetreden Mandelson nog geen goede betrekkingen kunnen ontwikkelen met zijn Amerikaanse tegenstrever.

Het `vliegtuig-conflict' heeft zijn effecten. De EU en de VS trekken doorgaans zij aan zij op in de onderhandelingen over een nieuw akkoord voor de wereldhandel in het kader van de WTO. Deze onderhandelingen liggen volgens waarnemers momenteel vrijwel stil.