Villarreal door zege op Steaua opponent AZ

AZ heeft na een 3-0 thuiszege op Vitesse zeven punten voorsprong op Ajax, dat met 4-0 van PSV verloor. Voor de UEFA Cup speelt de nummer twee van de eredivisie volgende week tegen Villarreal.

De Spaanse provincieclub won gisteren met 2-0 van Steaua Boekarest en plaatste zich net als AZ bij de laatste acht. Het eerste UEFA-Cupduel eindigde vorige week in Boekarest in 0-0. José Mari en Riquelme (strafschop) scoorden voor Villarreal, net als AZ de revelatie in de nationale competitie. De ploeg bezet de vierde plaats in de Primera Division en maakt volgend seizoen net als AZ aanspraak op een plaats in de Champions League.

AZ begint volgende week donderdag met een uitwedstrijd. De return is een week later in Alkmaar. AZ-coach Adriaanse sprak over ,,een vrij zware tegenstander'' waarmee hij ,,niet ontevreden'' is. Zijn assistent Edward Metgod zag de tegenstander gisteren spelen. ,,Vooral aanvallend hebben ze veel kwaliteit'', zei hij op Canal+. ,,De achterhoede is heel kwetsbaar. Wanneer ze tegen een ploeg als AZ spelen, met drie aanvallers en een schaduwspits, zullen die zwakheden zeker te zien zijn. Ik denk dat we in Spanje een kans hebben op een goed resultaat.''

Tegen Vitesse, nummer vijf van de ranglijst, nam AZ zaterdag vlak voor rust een 1-0 voorsprong door een benutte kopbal van verdediger Jaliens. Vlak voor tijd scoorde Landzaat uit een strafschop en verdediger Lindenbergh bepaalde even later de eindstand op 3-0. AZ heeft nog altijd vier verliespunten meer dan PSV. De komende weken speelt AZ uitwedstrijden tegen Feyenoord en Ajax. De nummer twee plaatst zich voor de voorronde van de Champions League.

Villarreal zakte door de Europese bekerverplichtingen van de derde naar de vierde plaats in de Spaanse competitie. Betis Sevilla won met 2-1 van Albacete en heeft nu een punt en een wedstrijd meer (gespeeld) dan Villarreal. Koploper Barcelona behaalde een 1-0 uitzege op Deportivo. De Fransman Giuly scoorde voor de ploeg van trainer Rijkaard, die Marquez met een rode kaart (twee keer geel) van het veld zag gaan. Ondanks de numerieke minderheid hield Barcelona stand. Real Madrid versloeg Malaga ook met 1-0 en behoudt elf punten achterstand op de aartsrivaal uit Catalonië.

In de Duitse competitie gaf Schalke 04 de prille voorsprong op Bayern München weer uit handen. Een week na de 1-0 zege in het onderlinge topduel verloren de Königsblauen met 2-1 bij het laaggeklasseerde Mainz 05. Bayern is na een 3-1 thuiszege op Hansa Rostock weer koploper (beter doelsaldo) in de Bundesliga, waarin Borussia Dortmund zich veilig in de middenmoot nestelde. De ploeg van trainer Van Marwijk won met 3-2 bij HSV. Borussia Mönchengladbach, dat wordt getraind door oud-bondscoach Advocaat, blijft na een 2-1 nederlaag bij Hannover 96 in de degradatiezone.

In de Engelse competitie was oud-Feyenoorder Van Persie matchwinnaar voor Arsenal. The Gunners wonnen met 1-0 bij Blackburn Rovers en blijven derde. Koploper Chelsea, met de herstelde Nederlander Robben, won met 4-1 van Crystal Palace; twee doelpunten van Kezman. Achtervolger Manchester United behoudt na een 1-0 thuiszege op Fulham elf punten achterstand op The Blues. De derby Liverpool-Everton eindigde in 2-1.