Van Grunsven moet blunderen wil ze verliezen

Bij Indoor Brabant deklasseerde Anky van Grunsven de concurrentie. Volgens het publiek werd Edward Gal tekortgedaan; de jury werd uitgefloten.

Dressuur is een jurysport en Anky van Grunsven moet als tweevoudig olympisch kampioene wel heel opzichtig blunderen wil ze verliezen. Haar reputatie verschaft de amazone op voorhand een voorsprong, waarover Edward Gal bij Indoor Brabant zich met reden had kunnen beklagen. Hij deed dat overigens niet. Wel het publiek dat de jury uitfloot.

Met een score van 79,55 procent zette de jury Gal, die is opgeleid door Van Grunsven, op een achterstand van ruim vier procent op de winnares, die van start was gegaan, omdat de reglementen voorschrijven dat de titelhouder de wereldbeker alleen kan verdedigen wanneer hij of zij aan tenminste twee kwalificatiewedstrijden heeft deelgenomen. `Den Bosch' was de eerste voor Van Grunsven, `Düsseldorf' over twee weken is de tweede, waarna de finale in Las Vegas volgt.

Van Grunsvens paard Salinero heeft bij piaffe en passage aan schoonheid gewonnen en progressie gemaakt in stabiliteit. Desondanks werden er de nodige kleine fouten gemaakt. Ook Edward Gal maakte een aantal schoonheidsfoutjes, maar op veel onderdelen was diens paard Lingh zeker niet de mindere. Gal verzuimde evenwel in het verloop van de kür die foutjes te corrigeren, hoewel daar wel de ruimte voor was.

Bondscoach Sjef Janssen, tevens de partner van Van Grunsven, vond de zege van zijn vriendin terecht. ,,Salinero straalde in de proef veel meer kracht uit en in de piaffe en passage werd het achterbeen veel beter onder het lichaam gebracht'', zei Janssen, die daarmee wilde zeggen, dat de moeilijkheidsgraad van haar oefening hoger ligt dan die van Gal.

Terwijl Van Grunsven wegens de geboorte van haar zoon Yannick al vrij vlot na de Olympische Spelen (gedwongen) rust had genomen, heeft Gal kunnen doortrainen. Maar de indruk bestaat dat de afstand tussen hem en Van Grunsven desondanks is gegroeid. Gal: ,,Nee, daar word ik niet moedeloos van. Ik vind dat ik lekker heb gereden en dat geeft een goed gevoel. Een beter gevoel dan winnen met het idee dat het in de ring niet klikt.''

Gal vroeg zich wel hardop af hoe het komt dat hij zoveel tekortschiet op Van Grunsven. Een oorzaak zou de moeilijkheidsgraad van Van Grunsvens oefening kunnen zijn, maar ook de gebrekkige uitstraling van Gals paard Lingh; hij presenteerde zich in den Bosch niet als een dominante hengst.

Om die reden werkt Gal aan een nieuwe kür, op basis van trance music. Deze is pas na de wereldbekerfinale gereed, maar ruimschoots op tijd voor de Europese kampioenschappen, die van 27 tot en met 31 juli in Moskou worden gehouden. Gal:,,Ik wil kijken of ik met hedendaagse muziek een passende combinatie kan creëren met de klassieke rijkunst.''

Gal houdt overigens serieus rekening met de verkoop van zijn toppaard. ,,Lingh ondergaat deze week in Ermelo een vijf dagen durend karakteronderzoek. Bij een positief resultaat mag het paard voor het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland) voor registreerbare nakomelingen gaan zorgen.''

Belangstellende eigenaren van merries hebben zich reeds gemeld bij de stoeterij in Gals woonplaats Harskamp.

De juryleden deden de commotie onder het publiek in de Brabanthallen over het grote verschil met Van Grunsven overigens laconiek af. ,,Zij was met afstand de beste'', aldus juryvoorzitter Francis Verbeek.

    • Jacob Melissen