Van Basten glimlacht bij Van Bommels onemanshow

Met drie doelpunten was Mark van Bommel de man van de wedstrijd bij Ajax-PSV. De aanvoerder van de Eindhovenaren solliciteerde naar een basisplaats in Oranje.

Op het gezicht van Marco van Basten verscheen een flauwe glimlach nadat Mark van Bommel zijn derde en PSV's vierde doelpunt achter Ajax-doelman Bogdan Lobont had geschoten. De bondscoach kan komende zaterdag in het WK-kwalificatieduel met Roemenië met goed fatsoen niet meer om de aanvoerder van PSV heen. Van Bommel gaat er vanuit dat hij in tegenstelling tot de laatste oefeninterland tegen Engeland nu wel in de beginopstelling van Oranje staat.

,,Ik stel me erop in dat ik bij het Nederlands elftal in de basis sta. Maar die instelling heb ik altijd gehad'', zei de middenvelder gistermiddag in de gracht van de Arena. ,,Als ik niet speel zal ik me voorbereiden op een invalbeurt. We hebben niets aan elf basisspelers en negen ontevreden voetballers. We moeten straks met zijn allen naar het WK toe. Daar gaat het om.''

Ajax-PSV was meer dan een duel tussen de nummer drie en de koploper van de eredivisie. Het was ook een wedstrijd tussen jong en oud. Tussen de hofleverancier van het Nederlands elftal en de club die zich ondanks kwalificatie voor de kwartfinales van de Champions League met slechts drie geselecteerde spelers miskend voelt. Tussen (nog altijd) talentvolle Ajax-(neo)internationals als Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, John Heitinga, Hedwiges Maduro, Ryan Babel en PSV-routiniers als Phillip Cocu, André Ooijer en Van Bommel. PSV won de slag in Amsterdam op alle fronten.

In de beginfase probeerde de aanhang van Ajax met pesterig gezang de PSV'ers uit de wedstrijd te halen. ,,Ze spelen nooit voor Oranje'', klonk het uit duizenden kelen vanuit de F-Side. Nadat de niet voor Oranje geselecteerde verdediger Ooijer in de 24ste minuut de openingstreffer inluidde door de bal na een fraaie passeerbeweging langs Maxwell op het hoofd van Cocu te leggen, werd het steeds stiller in de Arena. Nog voor rust besliste Van Bommel met een bekeken schot na een pass van Vennegoor of Hesselink de wedstrijd.

In de tweede helft maakte Van Bommel er een onemanshow van. Met een zuiver ingeschoten strafschop en een schuiver langs Lobont schreef hij geschiedenis. Net als Ruud van Nistelrooy op 15 december 1999 maakte Van Bommel drie doelpunten tegen Ajax. ,,Ik heb wel een paar keer naar het scorebord gekeken'', zei Van Bommel. ,,Het is wel mooi om je naam drie keer te zien staan.'' In de tweede helft was het de beurt aan PSV-fans om hatelijke liedjes te zingen. ,,Van Basten zet je bril eens op'', ,,ze krijgen voetballes'' en, cynisch, ,,we willen Babel in Oranje''.

Daar waar de Eindhovense aanhangers verbaal hun gram haalden, hielden de voetballers van PSV wijselijk hun mond over het selectiebeleid van bondscoach Van Basten. Ooijer, die vorige week op het laatste moment buiten de selectie van Oranje viel: ,,Voor mij is het gewoon belangrijk dat ik speel en goed speel. Meer kan ik niet doen. Die assist voor de 1-0 is mooi meegenomen. Andere mensen moeten oordelen of ik in Oranje hoor. Maar daar was ik vandaag niet mee bezig. Winnen van Ajax en de concurrentie op achterstand zetten, dát was onze drijfveer.''

Van Bommel – die binnenkort zijn nieuwe club bekendmaakt – raakte zelfs een beetje geïrriteerd toen na Ajax-PSV direct het Nederlands elftal ter sprake kwam. Van frustraties die binnen de selectie van de Eindhovenaren zouden leven wilde hij al helemaal niets weten. Van Bommel wilde dan ook korte metten maken met de veronderstelling dat de PSV'ers zich achtergesteld zouden voelen ten opzichte van voetballers van Ajax en AZ. ,,We hebben nooit gereageerd op vragen over de selectie van Oranje. Over dat spelers van Ajax meer aan spelen zouden toekomen'', zei de licht aan zijn knie gekwetste Van Bommel. ,,Als een speler teleurgesteld is dat hij niet geselecteerd is, dan is het alleen maar goed als hij dat kenbaar maakt. Daarmee is de kous af. Daar moet je niet meer achter zoeken. Alsof we geprikkeld, teleurgesteld of gefrustreerd zouden zijn. De bondscoach bepaalt. We moeten niet iets creëren wat er niet is. We maken helemaal geen rel.''

In de tweede helft leek Van Bommel even door zijn hand op het hoofd van Sneijder te leggen te willen laten zien wie de baas op het middenveld was. Van Bommel stelde na afloop dat hij niet de bedoeling had de Ajacied te kleineren. ,,Sneijder is wat kleiner dan ik, dat was niet denigrerend bedoeld.'' Met zijn drie doelpunten had Van Bommel de Ajacieden al genoeg te kijk gezet voor de ogen van de bondscoach.

    • Koen Greven