Troost

Ik moet over Ajax-PSV schrijven, maar ik kan het niet goed.

Gistermiddag ben ik meteen na thuiskomst diep onder de wol gekropen, nadat ik alle telefoon- en internetverbindingen had verbroken. Met name voor mijn schoonfamilie in Eindhoven wil ik de eerste maanden niet bereikbaar zijn. De voorspelbare hoon en, nog erger, het geveinsde medelijden zullen onverdraaglijk zijn. Ajax leed een nederlaag die elke rechtgeaarde supporter tot op zijn doodsbed zal achtervolgen.

Misschien is nog het ergste dat het gelach niet werd gewroken. Ik bedoel het gelach dat opklonk uit het vak van de PSV-supporters tijdens de één minuut stilte ter herdenking van Rinus Michels, voorafgaand aan de wedstrijd.

Het ontstond na ongeveer driekwart minuut van volmaakte, ontroerende stilte. Iemand in het PSV-vak leek een aardige mop te vertellen en het groepje eromheen barstte in gelach uit. Het kwam van een klein deel van die supporters, maar het was genoeg om een siddering van walging door de Ajax-gelederen te jagen.

Daar stonden de Ajax-supporters achter hun indrukwekkende banier met een pasteltekening van Rinus Michels tussen de woorden: ,,R.I.P de generaal – hij gaf ons wereldfaam.'' De wedstrijd was nog niet begonnen of zij werden al vernederd. De uren daarna voltrok zich de complete vernedering. Het banier verschrompelde tot een potsierlijk doekje voor het bloeden.

Kan ik deze diep vernederde mensen nog enige troost bieden? Ik zal het proberen, ook omdat ik het met onze premier eens ben dat wij het Nederlandse volk van positieve waarden moeten blijven doordringen.

Kijk altijd naar de zonnige kant van de straat, beste mensen. Zoals ik al eerder op deze plek heb vastgesteld, is Ajax een stuurloze club waar incompetentie een eerste vereiste is om te mogen meeregeren. Men doet maar wat. Geld met bakken tegelijk over de balk smijten, trainers en directeuren aanstellen en vervolgens zo snel mogelijk heenzenden, verkeerde spelers aankopen en verkeerde spelers verkopen, jonge spelers over het paard tillen, zwelgen in het roemrijke verleden.

Ajax zou model kunnen staan voor een hoofdstuk over falend leiderschap in een boek over bedrijfsmanagement. Titel: Hoe succes tot verloedering leidt.

Maar misschien maakt de vernedering door PSV eindelijk een sanering in de top van Ajax mogelijk. Ajax zou een commissie van drie onafhankelijke wijze voetbalmannen moeten benoemen om de Augiasstal eens flink uit te bezemen. Ajax moet eindelijk een volwassen organisatie worden.

Het moet zich allereerst bevrijden van de verlammende invloed van Johan Cruijff, die vanaf zijn Olympus meeregeert zonder enige verantwoordelijkheid te nemen. Is Blind een goede coach voor Ajax? De directie reisde af naar Barcelona en kwam verheugd terug: het orakel had geen veto uitgesproken!

Ajax had het lef moeten hebben om Co Adriaanse en Leo Beenhakker terug te nemen. Adriaanse omdat hij een elftal kan opbouwen en Beenhakker omdat hij een feilloos oog voor jong talent heeft. Maar Ajax durfde niet. Uit angst voor de banvloek van het orakel van Barcelona.

    • Frits Abrahams