Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Ondanks het positivisme dat premier Balkenende verkondigt, blijkt uit een Netwerk-onderzoek dat de Nederlander een negatieve kijk heeft op de stand van het land en het kabinetsbeleid. Is deze sombere stemming in de samenleving terug te vinden? Verder aandacht voor de Amerikaanse comapatiënte Terri Schiavo. Ned.1, 20.30-21.10u.

Nova. Reportage over de genomineerden voor de Libris literatuurprijs die in mei wordt uitgereikt. Verder aandacht voor het Eerste-Kamerdebat morgen over de gekozen burgemeester en de affaire in Amerika waar patiënte Terri Schiavo al vijftien jaar in coma ligt. Ned.3, 22.20-22.20u.

DOCUMENTAIRE

Bij ons thuis. Aandacht voor het onderzoek van de Algemene Onderwijsbond dat een kwart van alle scholen agressie niet meldt uit angst voor een negatief imago en terugloop van het aantal leerlingen. Verder het onderzoeken en testen van kleuters. Ned.2, 17.05-17.50u.

Terug op de werkvloer. Negende aflevering in een serie waarin directeuren voor enkele dagen aan de slag gaan in de onderste regionen van hun bedrijf. Arjen Uytendaal is directeur van P&O Nedlloyd en werkt als schoonmaker en ober aan boord van een schip. Ned.3, 20.25-20.55u.

Coming Soon. Documentaire van Alexander van der Meer over de filmindustrie in Nigeria, alias `Nollywood', die qua hoeveelheid films de derde is van de wereld. Jaarlijks worden er 1.000 tot 2.000 homevideo's geproduceerd met budgetten van maximaal 15.000 dollar, direct voor de huiskamer. De kwaliteit is bedroevend, maar onder Nigerianen zijn ze razend populair. Ned.3, 20.55-22.00u.

Stories: Leven na een beroerte. De 46-jarige Colin, die als filmmonteur voor de BBC werkt, krijgt een beroerte, raakt gedeeltelijk verlamd en kan alleen nog ja of nee zeggen. Door de afasie kan hij ook zijn ideeën niet meer opschrijven. Zijn vrouw en kinderen slagen er toch in hem er weer bovenop te krijgen. Canvas, 21.30-22.25u.

Dokument: Onze jongens. Slot van een tweeluik over het thuisfront van twee jonge militairen tijdens hun verblijf in de zuidelijke provincie Al Muthanna in Irak. Als de Amerikanen de aanval op Falluja beginnen, wordt de bezorgdheid bij de familieleden steeds groter. Ned.1, 23.05-23.50u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprek met de Belgische schrijver Geert van Istendael die zich afvraagt wat er toch aan de hand is met Nederland. En een optreden van fadozangeres Ana Moura. RTL4, 22.50-24.00u.

AMUSEMENT

Theater van het sentiment. Gast is Maurice Hermans, zoon van cabaretier Toon Hermans. Hij gaat terug naar 23 september 1967, de start van Toons Engelstalige shows in Canada en de VS. Maurice, zijn moeder en zus waren er bij. De try-outs in Canada waren volgens hem fantastisch. Maar Toon maakte het niet daar. Ned.1, 17.35-18.00u.

MUZIEK

Klassiek: Sibelius. De Eerste Symfonie van Jean Sibelius door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valery Gergjev. In deze symfonie was Sibelius vastbesloten losser om te gaan met de sonatevorm. Ned.3, 0.00-0.50u.

FILM

The Scorpion King (Chuck Russell, 2002, VS/Duitsland). Het amorele genoegen straalt af van deze exploitatiefilm, die zo spectaculair mogelijk allerhande vormen van Kwaad etaleert. Ergens in de oudheid bestrijdt de titelheld (The Rock alias Dwayne Johnson) de wrede koning Memnon. SBS6, 20.30-22.30u.

Nous ne vieillirons pas ensemble (Maurice Pialat, 1972, Frankrijk). Pialat (1925-2003), regisseur van o.a. Police en Sous le soleil de Satan, schetst genadeloos de laatste stuiptrekkingen van de onstuimige buitenechtelijke relatie tussen Jean Yanne (in Cannes bekroond als beste acteur) en Marlène Jobert. TV5, 22.30-0.15u.

Pirates (Roman Polanski, 1985, Frankrijk/Tunesië). Desastreus geflopte jongensdroom van Polanski vertelt flinterdun zeeroversverhaaltje over vriendschap tussen oude, brommerige boekanier Walter Matthau en charmante jonge onnozelaar Chris Campion (rollen oorspronkelijk bedoeld voor Jack Nicholson en de regisseur). Ironische formule van The Fearless Vampire Killers ligt nu zwaar op de maag. BBC1, 1.05-3.00u.

Bande à part (Jean-Luc Godard, 1964, Frankrijk). Thriller-intrige is van ondergeschikt belang in een betrekkelijk lichtvoetige `Godard' waarin hij flirt met zowel Hollywood als Anna Karina. Twee mannen (Claude Brasseur en Sami Frey) en een vrouw (Karina) hebben het in een grijze voorstad van Parijs voorzien op een lading geld. Gaat mis. Morgen, TV5, 10.15-11.40u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met theatermaakster en actrice Beppie Melissen over het toneelgezelschap Carver en het nieuwe stuk Lapidarium. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder Frans Stuurman in Rotterdam een bericht van Jerry van Mourik uit Tibet, waar hij leider is van het gezondheidsprogramma van de EU. Verder Vittorio Busato over zijn biografie Weg met Piet Vroon over psycholoog Piet Vroon. In het tweede uur fluitiste Annette den Heijer bij de Matthäus Passion in de Bergkerk te Deventer over haar werkplek. 747AM, 21.02-23.00 uur, 747 AM

Casa luna. Gesprek met Femke Halsema van GroenLinks over de uitkomsten van het dit weekeinde gehouden congres en de weg die de partij inslaat naar de verkiezingen. Radio 1, 0.04-0.45u.