Straatterreur

De omwonenden van het Prins Hendrikpark hebben een mooi uitzicht op De IJzeren Vrouw, een groot water in het centrum van Den Bosch. Maar sinds een jaar worden ze ook getreiterd door Marokkaanse hangjongeren.

,,Ze kijken je aan met een uitdrukking: jij mag mij niet aankijken'', zegt een vrouw uit de buurt. Net als de andere bewoners van de Bossche buurt wil zij anoniem blijven, uit angst voor represailles. De tieners breken overdag auto's open en lachen naar bewoners die vanuit het raam toekijken en niet altijd de politie durven te bellen. Ze plegen inbraken. Schoppen vanaf de fiets alle spiegeltjes van auto's af. Tot diep in de nacht maken ze lawaai.

Wie er iets van zegt, krijgt spijt. ,,Ze komen bij je in de tuin staan en steken hun middelvinger op.'' Ze bekrassen je auto of gooien een ruit in. Een man werd belaagd door tien jongens en uitgescholden voor ,,vieze homo'' en ,,vuile verrader'' omdat hij foto's had gemaakt van jongens die auto's bekeken op een mogelijke buit. Maandenlang is hij in de stad achterna gezeten. Het gaat nu wat beter, zegt zijn partner, maar af en toe speelt het trauma op.

Burgemeester Rombouts heeft de bewoners voorgehouden meer contact te maken met de Marokkaanse gemeenschap en jongeren te corrigeren. Daar komen de bewoners niet aan toe. Ze vinden dat Rombouts met die houding geen recht doet aan de intimidaties en afrekeningen. De bewoners houden zich liever aan wat de politie adviseert: de confrontatie mijden.

,,Ik hou me gedeisd want ik wil dat mijn twee kinderen hier normaal kunnen spelen'', zegt een vrouw. Ze zag pas jongens opzichtig een auto bekijken. Toen ze terugkwam van boodschappen doen, stond iemand het glas van de ingeslagen autoruit op te vegen. ,,Ik ben kwaad en verbaasd tegelijk, het is niet te geloven, ik heb dit gewoon aan zien komen en er niets aan kunnen doen'', schrijft ze in het dagboek dat de buurt heeft bijgehouden. Er zijn brieven gestuurd naar premier Balkenende en prinses Máxima. Onlangs zijn drie Kamerleden van de PvdA op werkbezoek geweest.

De laatste maand is het iets rustiger. ,,Er zijn geen chimpanseeachtige wraakacties meer'', zegt Luigi de Mas, voorzitter van de wijkraad. Oorzaak is de verhoogde attentie van politie en wat meer betrokkenheid van Marokkaanse volwassenen. De buurt hoopt dat de overlast voorbij is. ,,Wij vrezen het voorjaar'', zo heet het. Een week geleden werd een vrouw uitgescholden voor ,,kankerhoer'' en ,,kutwijf'' en met stenen bekogeld nadat ze jongens had gevraagd niet op haar tuinhek te zitten. ,,Gebeurt vooral op zondagmiddag'', zegt wijkraadvoorzitter De Mas. ,,Dan vervelen ze zich te pletter.''

De gemeente moet nu ,,creatievelingen'' aantrekken in plaats van de boel te ,,bagatelliseren'', zeggen de bewoners tegen de burgemeester. ,,Realiseer u dat als mensen te lang in de angst van terreur moeten leven, het stigmatiseren en discrimineren op de loer ligt. Laat dit niet gebeuren!''

    • Arjen Schreuder