Serviër geeft zich over

Generaal Vinko Pandurević, voormalig plaatsvervangend legerleider van de Bosnische Serviërs, geeft zich over aan het Joegoslavië-tribunaal. Pandurević is beschuldigd van genocide en oorlogsmisdaden in Srebrenica, in juli 1995.

Pandurević maakte gisteren zijn voornemen zich over te geven bekend na een gesprek met de Servische minister van Justitie. Hij zal zich woensdag bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag melden.

Pandurević was luitenant-kolonel en commandant van de Zvornik-brigade toen in juli 1995 de Bosnische Serviërs de moslim-enclave Srebrenica innamen en bijna achtduizend moslim-mannen vermoordden. Hij werd in 1997 generaal en plaatsvervangend legerleider, een functie die hij tot 1998 behield. De Servische televisie zond gisteravond een vraaggesprek met Pandurević uit. Daarin zei hij ,,geen commando-verantwoordelijkheid, maar wel morele verantwoordelijkheid te voelen'' over het drama-Srebrenica. Volgens de Servische regering heeft hij besloten zich in Den Haag te melden om te voorkomen dat ,,de hele natie wegens hem in gijzeling wordt genomen'', een uitlating die waarschijnlijk slaat op sancties van de Europese Unie tegen Servië als het in gebreke blijft inzake de samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal. Zijn overgave aan het Joegoslavië-tribunaal, aldus de verklaring in Belgrado, is ,,in het belang van de staat, het volk en zijn familie''.

Van de Srebrenica-verdachten zijn de meesten nu in hechtenis. De belangrijkste uitzondering is Ratko Mladić, voormalig legerleider van de Bosnische Serviërs.