Rapper Ja Rule is geen publiekslieveling

Mocht het ooit komen tot een handgemeen tussen rappers en aartsrivalen Ja Rule en 50 Cent op de straten van Amsterdam, dan zal Ja Rule afgaande op de animo voor zijn concert van afgelopen zaterdag in de Heineken Music Hall op weinig steun van het Nederlandse publiek kunnen rekenen.

De immense muziekhal was, inclusief genodigden en prijswinnaars, slechts voor een kwart gevuld. Hoewel Ja Rule voorzichtig begint op te krabbelen uit het diepe dal waarin collega-rapper 50 Cent hem met onophoudelijke aanvallen op zijn reputatie en integriteit had gestort, is hij nog lang niet de hitgevoelige publiekslieveling die hij ruim twee jaar geleden was.

Concertorganisator R&J Entertainment zag tevoren al in dat Ja Rule nog niet op het niveau is dat hij alleen een volle muziekhal trekt. Dus waren ook Fat Joe en zijn Terror Squad geboekt, bekend van het door de toonaangevende Nederlandse urban dj's als beste single van vorig jaar gekozen nummer Lean Back. Hun namen stonden net zo groot op de flyer als die van hoofdact Ja Rule, en ook hun optreden zou een vergelijkbare lengte hebben – wat voor een support act vrij uniek is. Maar Fat Joe en zijn groep zegden af, en het lukte de organisatie niet om een andere aansprekende naam als vervanger te boeken. Ja Rule kon daardoor slechts worden ingeleid met dansgroepjes en rappers van eigen bodem.

Het optreden van Ja Rule begint en eindigt met de track waarmee hij voor het eerst in tijden weer een in de scene gerespecteerde hit scoorde: New York. Een ode aan zijn woonplaats, over een loodzware beat, die hij samen met zijn populaire stadsgenoten Jadakiss en Fat Joe al op single uitbracht.

Het was deze single die 50 Cent er toe bracht om ook Jadakiss en Fat Joe aan te vallen, wat het imago van 50 Cent als lukraak ruziezoekende rapper versterkte.

Nu Ja Rule niet meer in zijn eentje door het leven hoeft als het favoriete doelwit van 50 Cent en zijn G-Unit, heeft hij hernieuwd zelfvertrouwen gekregen. Het uurtje perspromotie dat de rapper voorafgaand aan het concert houdt, wordt volledig in beslag genomen door ellenlange tirades over 50 Cent en zijn 'Gay Unit': ,,Ik heb lang alleen gestaan, maar nu beginnen steeds meer mensen in te zien dat 50 Cent een neppe homo is.''

Ja Rule kan het dan ook waarderen dat in de voorste rij in het publiek bordjes omhoog gehouden worden met daarop `Fuck G-Unit!'. Maar het toenemende soapgehalte van de moderne hiphop kan niet verhullen dat de rapper live net zo weinig indruk maakt als zijn grote vijand.

Het optreden duurt nog een uur. Er klinkt een volstrekt zielloze en clichématige ode aan overleden rappers, en er hangt een groepje mannen op het podium rond waarvan maar niet duidelijk wordt wat ze er eigenlijk doen.

Hoewel het karige publiek enthousiast reageert op de imposante rij hits waar Ja Rule doorheen raast, blijft van de passie waarmee hij zijn rivaal bestrijdt, live helaas te weinig overeind.

Concert: Ja Rule. Gehoord: 19/3, Heineken Music Hall, Amsterdam

    • Saul van Stapele