Oppositieleider terug in Togo

De Togolese oppositieleider Gilchrist Olympio die in ballingschap leeft in Frankrijk, heeft zaterdag een heldenontvangst gekregen bij terugkeer in zijn vaderland. ,,Iedereen zal weten dat er geknoeid is als de oppositie de presidentsverkiezingen van 24 april verliest'', zei hij tegen zijn aanhang. De oppositie heeft de vice-president van Olympia's partij aangewezen op het op te nemen tegen Faure Gnassingbé, de zoon van de in februari overleden president. Olympio kan zelf niet meedoen door een grondwetswijziging uit 1998 die bedoeld was om hem politiek buitenspel te zetten. Zijn vader was de enige democratisch gekozen president die Togo ooit heeft gehad. Hij werd in 1963 vermoord door de in februari overleden Gnassingbé Eyadéma die het land 38 jaar heeft geregeerd.