Nooit verloor Ajax thuis zo zwaar

Het verlies van Ajax tegen PSV (0-4) van gisteren betekent de grootste thuisnederlaag van de Amsterdamse club in een officiële wedstrijd. Mark van Bommel was met drie doelpunten voor PSV de man van de wedstrijd. Zijn sterke optreden kwam op een moment dat hij geen basisplaats in het Nederlandse elftal bezit. ,,Ik stel me erop in dat ik bij het Nederlands elftal in de basis sta. Maar die instelling heb ik altijd gehad'', zo reageerde hij na afloop.

Ajax verloor eerder twee keer thuis met 4-1 van PSV: op 4 december 1977 en 16 december 1984. In het laatste duel verstoorde PSV een lange ongeslagen reeks met uitgekiend countervoetbal. Ajax speelde toen onder leiding van trainer Aad de Mos, met als spelers onder anderen Marco van Basten, John van 't Schip, Rob de Wit, Gerald Vanenburg en Ronald Koeman. PSV zou dat seizoen met ruime voorsprong kampioen worden. Voor de Johan Cruijff Schaal verloor Ajax op 18 augustus 1996 na de opening van de Arena met 3-0 van PSV.

Ajax verloor op 5 juni 1960 al eens thuis met 6-1 van Feyenoord, maar dit was een duel in de nacompetitie voor deelname aan de Europa Cup. De Europese voetbalbond UEFA verklaarde die nacompetitie later dat jaar ongeldig. Landskampioen Ajax wist dat de club als reglementaire deelnemer in zijn recht stond en traineerde de wedstrijden van de play-offs toen bewust.

De grootste nederlaag die Ajax ooit leed in de betaalde competitie was op 29 november 1964 in De Kuip tegen Feyenoord: 9-4. Enkele maanden later, op 22 januari 1965, nam Rinus Michels het roer over bij Ajax. De op 3 maart overleden oud-trainer kreeg gisteren een eerbetoon. Ajax-PSV stond tevens in het teken van het debuut van Danny Blind die bij Ajax de positie van Ronald Koeman als hoofdtrainer heeft overgenomen.

Afgang Ajax: pagina 13