Mogwai

Een popgroep die componeert in opdracht van de overheid: dat moet in het geval van de Schotse groep Mogwai ironisch bedoeld zijn. De cd Government Commissions bestaat uit sessies die Mogwai tussen 1996 en 2003 opnam voor de BBC, en werd dus indirect betaald door de Britse regering. Maar de muzikanten melden erbij dat het slechts schetsen voor muziekstukken betrof, en dat deze cd beschouwd moet worden als een tussendoortje. En waardevol tussendoortje, want los van de dierbare aankondiging van de vorig jaar overleden deejay John Peel, bevat Government Commissions muziek die minstens zo meeslepend is als hun studiowerk. De improvisaties van dit weerbarstige gitaarorkest, met opvallend veel gekke pianopingeltjes, kabbelen geheimzinnig voort. Totdat de bij Mogwai onvermijdelijke ontlading komt, in het 18 minuten lange Like Herod, dat verzengende lavastromen van gitaarlawaai stort in de oorschelpen van de nietsvermoedende luisteraar. Wie Mogwai kent, zat al klaar met oordopjes, maar toch komt de uitbarsting altijd onverwacht. Spanning en sensatie in hypnotiserende muziek, met een hartslag die zich niet door overheidssubsidie laat ringeloren.

Mogwai: Government Commissions (Rock Action/PIAS)

    • Jan Vollaard