Leers wil zich niet als CDA'er laten kiezen

CDA-prominent Gerd Leers, burgemeester van Maastricht, zal op persoonlijke titel en niet namens zijn partij deelnemen aan de verkiezingen voor de gekozen burgemeester. Daarmee is hij de eerste burgemeester van een grote stad die dit aankondigt. Bij de grote partijen leeft de vrees dat het kiezen van burgemeesters de partijmacht in de lokale politiek verzwakt.

Morgen voert de Eerste Kamer een cruciaal debat over de Grondwetswijziging die nodig is om de gekozen burgemeester in te voeren. Oppositiepartij PvdA dreigt met een blokkade omdat zij de besluitvorming overhaast en onzorgvuldig vindt. Ook bij het CDA leven twijfels. Nu staat nog in de Grondwet dat burgemeesters door de kroon worden benoemd.

De burgemeesters Opstelten (Rotterdam, VVD) en Deetman (Den Haag, CDA) sluiten niet uit hetzelfde te doen als Leers, maar beslissen daar pas over wanneer Eerste en Tweede Kamer hebben besloten over de bevoegdheden van de gekozen burgemeester. Dit hebben zij vanochtend laten weten. Het kabinet wil de eerste verkiezingen in 2006 laten plaatsvinden, in elk geval in de grotere steden.

Leers wil zonder het CDA optrekken omdat hij vindt dat hij ,,boven de partijen'' hoort te staan. ,,Ik vind het ongeloofwaardig om voor de duur van de campagne voor mijn herverkiezing terug te vallen op één partij.''

Verantwoordelijk minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) heeft steeds gezegd te verwachten dat bekende burgemeesters als Opstelten zich los van hun partij zullen kandideren. Gekozen burgemeesters moeten straks meer dan 50 procent van de stemmen halen.

Leers is op dit moment bezig een eigen programma te schrijven waarop hij verkozen wil worden. In grote lijnen zal dat een voortzetting zijn van het beleid van het huidige college van burgemeester en wethouders in Maastricht.

Zijn besluit heeft tot beroering geleid in de lokale CDA-achterban. Partijprominent Jan Hoen, van 1978 tot 1994 wethouder in Maastricht, zegt zwaar teleurgesteld te zijn in Leers. ,,We hebben er alles aan gedaan om een CDA-burgemeester in Maastricht te krijgen. Nu moet het CDA met een eigen kandidaat komen, die het natuurlijk gaat afleggen tegen Leers.''

Thom de Graaf pagina 2

regentengedrag pagina 7

    • Guus Valk