Kooi-eieren als scharrelei verkocht

In verschillende supermarkten zijn legbatterijeieren ontdekt die worden verkocht als scharrelei. Dit meldt de Stichting Wakker Dier. De zogeheten scharrelpolitie van de stichting onderzocht duizend eieren. Honderdtachtig daarvan bleken, bij onderzoek met ultraviolet licht sporen van draadgaas te bevatten, een sterke aanwijzing dat de eieren in een legbatterij zijn geproduceerd. Wakker Dier was eerder met alle supermarkten in Nederland overeengekomen dat er met ingang van 1 januari van dit jaar geen zogeheten kooi-eieren meer verkocht zouden worden.

Volgens Wakker Dier gaat het om eieren van verschillende leveranciers. Bij één soort eieren bleek ook uit de op het ei geprinte code dat sprake was van een batterij-ei (code 3). Code 1 en 2 staan respectievelijk voor `vrije uitloop' en `scharrelkip in grote schuur zonder vrije uitloop', code 0 betekent volledig biologisch. Namen van leveranciers en betrokken supermarkten wil de stichting niet noemen. ,,Vandaag wordt een contra-expertise uitgevoerd en praten we met de betrokken supermarkten'', aldus een woordvoerster van Wakker Dier. Volgens haar zijn de supermarkten ,,gealarmeerd'' en ,,de dupe van toeleveranciers''. Indien sprake blijkt te zijn van fraude wil Wakker Dier extra garanties en controles inbouwen om te garanderen dat zij scharreleieren kopen. Wakker Dier zal ook de eigen controles verscherpen.

Supermarkt Lidl heeft een grote order van legbatterij-eieren geannuleerd nadat Wakker Dier afgelopen week constateerde dat de Lidl-supermarkten stunten met legbatterij-eieren. Lidl heeft aangegeven dat de inkoop een vergissing was en heeft de nog te leveren kooi-eieren geannuleerd.

Wakker Dier stelde vorig jaar een zogeheten scharrelpolitie in die eierencontroles houdt in supermarkten. Over het algemeen is Wakker Dier tevreden over de verkoop van scharreleieren in supermarkten. Door het convenant met de supermarkten is de verkoop van scharreleieren en biologische eieren met ongeveer anderhalf miljard per jaar toegenomen en het aantal kippen in legbatterijen spectaculair gedaald.