Judoka's naderen EK-vorm

Judoka Dennis van der Geest heeft gisteren bij wereldbekerwedstrijden in Rome de eerste prijs bij de zwaargewichten gewonnen. In de finale versloeg hij de Rus Vladimir Galkin. Elco van der Geest eindigde als tweede in de catagorie -100 kilo in de Italiaanse hoofdstad.

Het A-toernooi in Rome kende daarmee voor de nieuwe bondscoach Maarten Arens een succesvol verloop. Naast het succes van de broers Van der Geest was er gisteren ook een tweede plaats voor Mark Huizinga, in de categorie -90 kg. Een dag eerder werd Dex Elmont derde in de klasse tot 66 kilo.

In de aanloop naar het Europees kampioenschap, dat in mei in het Rotterdamse Ahoy' wordt gehouden, bewezen de Nederlandse judoka's dat ze in vorm raken. Met name Dennis van der Geest had weinig meer laten zien, sinds zijn bronzen medaille van vorige zomer bij de Olympische Spelen in Athene. De oudste Van der Geest nam nog wel deel aan het Super A-toernooi in Parijs, verder hield de populaire sportman zich met andere zaken dan judo bezig. In Rome toonde de jonge vader dat hij in de juiste conditie verkeert.

Huizinga kwam in Rome pas voor de eerste keer dit seizoen in actie. De luchtmachtofficier verloor in de finale na verlenging van David Alarza. De Spanjaard had onlangs ook een wereldbekerwedstrijd in Praag gewonnen. Aanvankelijk had Huizinga twee weken eerder in Warschau zijn rentree willen maken, maar een gekneusde duim weerhield hem daarvan.

In Rome levert Huizinga altijd goede prestaties. Hij won daar al drie keer het A-toernooi, behaalde er een Europese landentitel én een militair kampioenschap. ,,Toch was mijn judo vandaag matig'', verklaarde Huizingas gisteren. ,,Gelukkig ging het in de finale al wel beter. Hier kan ik in aanloop naar het EK in elk geval verder mee.''

Ook Elco van der Geest bleef ongeslagen, tot de Hongaarse topper Antal Kovacs hem in de finale de voet dwarszette. Voor de jongste van de twee broers was het succes in Rome minder verrassend. Eerder al dit jaar werd namelijk hij tweede in Hamburg en vijfde in Parijs.

Bij een zwak bezet judotoernooi in Rotterdam vielen de Nederlanders ook in de prijzen. Carola Uilenhoed werd tweede in de categorie +78 kilo. Elisabeth Willeboordse (-63) en Deborah Gravenstijn (-57) waren ook verliezend finalist. In aanmerking genomen dat erkende winnaars als Edith Bosch en Claudia Zwiers ontbraken, viel de Nederlandse medailleoogst niet tegen.

Vooral de prestatie van Uilenhoed was opvallend. De 20-jarige pupil van coach Chris de Korte dwong met haar onbevangen optreden selectie voor de Europese titelstrijd af, ten koste van Françoise Harteveld.