Joesjtsjenko en Poetin: goede samenwerking

De presidenten van Rusland en Oekraïne hebben zaterdag tijdens een ontmoeting in Kiev grote nadruk gelegd op de noodzaak van constructieve samenwerking.

De Russische president Poetin bracht zijn eerste bezoek aan Kiev sinds begin januari de pro-Westerse oppositieleider Viktor Joesjtsjenko daar als president werd geïnstalleerd. Poetin zelf had voor en tijdens de verkiezingen in Oekraïne ondubbelzinnig zijn voorkeur voor Joesjtsjenko's tegenstander kenbaar gemaakt en zich ook gekeerd tegen de `oranje revolutie' die uiteindelijk Joesjtsjenko aan de macht bracht. De dag na zijn installatie als president ging Joesjtsjenko naar Moskou voor overleg met Poetin, om te demonstreren dat de relaties tussen beide landen niet hadden geleden onder de meningsverschillen tussen de twee.

Poetin en Joesjtsjenko legden zaterdag in Kiev opnieuw de nadruk op goed nabuurschap. ,,Ons ontmoeting maakt ons duidelijk dat er geen vragen zijn waarop we geen antwoord kunnen vinden'', aldus Joesjtsjenko. Hij noemde Rusland ,,onze eeuwige buur, die Oekraïne wil zien als vriend en als strategische partner''. Maar Joesjtsjenko nam niets terug van het pro-Westerse en vooral pro-Europese beleid dat hij wil voeren. Hij stelde dat dat beleid ,,tegen niemand is gericht''.

Poetin steunde zaterdag de plannen van Oekraïne om Westerse landen uit te nodigen deel te nemen aan een internationaal consortium, dat een pijpleiding moet bouwen voor het transport van Russisch gas naar West-Europa. Aanvankelijk had Rusland zich tegen de deelname van Westerse landen aan het project verzet. Maar zaterdag zei Poetin dat deelname van West-Europa de joint venture ,,transparanter en beschaafder'' zou maken.

President Joesjtsjenko hield zich op de vlakte over de vraag of zijn land zich terugtrekt uit de zogenoemde Verenigde Economische Ruimte, een project voor nauwe economische en handelsbanden tussen Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan. Volgens Joesjtsjenko moet er eerst een vrijhandelsakkoord komen.

In Kiev sprak Poetin ook met premier Joelia Tymosjenko, die in Rusland algemeen wordt gezien als een zeer radicale nationaliste.