Jamie geeft het voorbeeld, zegt Blair

Het eten op Britse scholen moet beter. Dat roepen Britse ouders al lange tijd, maar nu vindt ook de premier dat. En om de maaltijden op school te verbeteren moeten scholen een voorbeeld nemen aan de populaire tv-kok Jamie Oliver, vindt Tony Blair. Dit schreef de premier gisteren in een ingezonden stuk in zondagskrant The Observer.

Jamie Oliver presenteert op tv-zender Channel 4 het programma Jamie's School Dinners. In dat programma voert hij een campagne, onder de naam Feed Me Better (`Geef me beter eten'), om het eten op scholen te verbeteren. De kok doet daarbij vooral een beroep op ouders van schoolgaande kinderen. ,,Weet u wat uw kinderen als lunch krijgen?'', staat er op de website van het programma (www.feedmebetter.com). ,,Krijgen ze een uitgebalanceerd maal met proteïne, koolhydraten en een hoop groenten? Of is het pure junk? Ligt er überhaupt enig groen op het bord? Ga naar de eetzaal op school en doe onderzoek.'' Vervolgens kunnen ouders op de site uitgebreide informatie vinden om actie te ondernemen.

Blair roept ouders op mee te werken aan Olivers campagne. Volgens de premier is ongezond voedsel een van de grootste zorgen van ouders. Die voelen zich, schrijft de premier, machteloos om hun kinderen van junk food af te houden. Hij wil de regels voor tv-reclame voor vette voeding op prime time verscherpen.

Kort voor de verkiezingen (waarschijnlijk begin mei) schetst Blair de problemen van ouders en hoe de overheid daarmee om moet gaan. ,,Ouders willen beslist niet dat wij ze vertellen hoe ze hun kinderen moeten opvoeden. Maar ik geloof niet dat ze willen dat we er voor weglopen en het allemaal aan hun overlaten, iets dat de Conservatieven blijkbaar willen.''