Hindoenationalisten India boos na weigeren visum VS

Hindoenationalisten in India hebben afgelopen weekeinde fel geprotesteerd tegen de weigering van de Verenigde Staten om een visum te verlenen aan Arendra Modi, de omstreden eerste minister van de deelstaat Gujarat. Modi kreeg vrijdag van de Amerikaanse ambassade in Delhi te horen dat hij niet mag afreizen naar de VS voor een bezoek aan de jaarlijkse conventie van de Asian American Hotel Owners Association.

De weigering heeft te maken met Modi's rol als leider van de regering van Gujarat tijdens rassenrellen in 2002. Bij pogroms tegen moslims vielen toen meer dan duizend doden. De rellen braken uit na het in brand steken van een trein met hindoepelgrims, vermoedelijk door een groepje moslims. Modi, een hindoefanaticus en lid van de nationalistische partij BJP, zou opzettelijk niet hebben ingegrepen toen de moslims van alle kanten werden belaagd, volgens een rapport van de Indiase National Human Rights Commission. Ondanks deze controverse werd Modi in datzelfde jaar herkozen.

Maar veel mensen, ook binnen zijn eigen partij, zien hem liever gaan dan komen. De federale regering in New Delhi, sinds vorig jaar onder leiding van de Congrespartij die de macht overnam van de BJP, zit dan ook een beetje in haar maag met de actie van de VS. De affaire roept pijnlijke herinneringen op aan een zwarte bladzijde in de recente Indiase geschiedenis. Vooral ook omdat er nog niemand, ondanks tal van processen, is veroordeeld voor de slachtpartij.

Niettemin heeft de regering in Delhi officieel bij de VS aangedrongen op een herziening van de beslissing. Maar tegelijkertijd heeft zij zich onthouden van een keiharde veroordeling van de weigering. India heeft net een bezoek achter de rug van Condaleezza Rice, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. De VS willen, volgens Indiase critici, met het afserveren van Modi vooral hun goede kant laten zien aan de moslimwereld.

Voor de leden van de BJP komt de Amerikaanse actie als een schok. ,,Moeten wij nu ook Amerikanen visa weigeren wegens Irak'', riep Modi op een protestbijeenkomst. Afgelopen weekeinde hebben duizenden hindoenationalisten op verschillende plaatsten geprotesteerd tegen de VS. Een opslagplaats van Pepsi Cola in Surat, een stad in Gujarat, werd in brand gestoken.