Het knipoogje van Castelen aan de bondscoach

Met twee doelpunten had aanvaller Romeo Castelen zaterdag een belangrijk aandeel in de zege van Feyenoord op RKC. En hij gaf Marco van Basten onbedoeld een knipoog. De bondscoach heeft Castelen, een van de neo-internationals in het vernieuwde Oranje, niet geselecteerd voor de WK-kwalificatiewedstrijd zaterdag tegen Roemenië.

De kleine rechtsbuiten ontkende dat zijn gedrevenheid in het duel met RKC iets te maken had met het feit dat hij veroordeeld is tot een optreden in Jong Oranje. ,,Ik ben voor elke wedstrijd gretig. Dat heeft niets te maken met het missen van het Nederlands elftal. Dat moet ik opzij zetten. Voor mij is dit even een stapje terug. Maar in Jong Oranje kan ik bewijzen dat ik er volgende keer wel bij hoor'', sprak Castelen na afloop in Waalwijk.

Nog nagenietend van zijn spectaculaire afstandsvolley, waarmee hij de eindstand in blessuretijd op 4-2 bepaalde, erkende Castelen dat het wel ,,een beetje teleurstellend'' was toen hij te horen kreeg dat hij gepasseerd was door Van Basten. Maar de voetballer nam het sportief op. ,,Ik respecteer de keuze van Van Basten. Ik moet gewoon zorgen dat ik er volgende keer wel bij ben door hard te knokken bij mijn cluppie'', zei hij monter.

Van coach Ruud Gullit kreeg de snelle dribbelaar alle lof toegezwaaid voor zijn spel tegen RKC. ,,Castelen heeft veel karakter getoond door zo met die teleurstelling om te gaan. Hij heeft enorm hard gewerkt, ook in verdedigend opzicht. Romeo heeft bewezen dat hij een volwaardig international is. Hij heeft een ongelooflijke ontwikkeling doorgemaakt. Ik ben heel blij met wat hij vandaag heeft laten zien'', zei een opgeluchte Gullit na de zege, die pas aan het slot van het duel tot stand kwam.

Tot kritiek op het selectiebeleid van zijn oud-ploeggenoot bij AC Milan en het Nederlands elftal liet Gullit zich niet verleiden. ,,Ik snap Van Basten wel. Marco kent de spelers en weet goed wat hij wil. Tot nu gaat het goed met hem.'' Wijselijk hield Gullit verdere vragen af met de constatering dat hij ,,niet in zijn (Van Basten, red.) keuken kon kijken'' en beperkte zich tot zijn eigen `keuken', die het publiek dit seizoen gerechten van wisselende kwaliteit voorschotelt.

Ook Gullit besefte dat de overwinning op RKC, waarmee de goede reeks wedstrijden na de winterstop werd voortgezet, niet kon verbloemen dat er bij Feyenoord in organisatorisch opzicht nog het nodige aan schort. De (sportieve) crisis rond de jaarwisseling, waarna Gullit de bezem door de selectie haalde en onder anderen de verdedigers Ostlund en Gibbs aantrok, ligt nog vers in het geheugen. In Waalwijk eiste de aanval – met topscorer Dirk Kuijt, ondersteund door Salomon Kalou en Castelen – wederom de hoofdrol op.

Zoals vaker dit seizoen vormden verdediging en middenveld door een gebrek aan samenhang de zwakke linies bij Feyenoord. RKC maakte in de eerste helft dankbaar gebruik van de geboden ruimte en kwam twee keer op voorsprong. Castelen (1-1) en Kalou (2-2) beperkten de schade voor Feyenoord, dat zichzelf voorbijliep op het middenveld. In de woorden van Gullit leidde dat voor zijn ploeg tot ,,een soort ren je rot-contest''.

De analyse van Gullit: ,,Aanvallend speelden we goed maar de omschakeling naar de verdediging was absoluut niet goed. Voor het publiek was het fantastisch om te zien. Het spel ging op en neer. Maar ik vond het zelf niet zo leuk. We maakten teveel fouten en hadden te weinig controle.''

De coach gaf toe dat zijn team ,,op het nippertje'' had gewonnen, mede dankzij een ,,gouden wissel''. Met een laag, geplaatst schot besliste invaller Danko Lazovic in de slotminuut het duel dat als een nachtkaars leek uit te gaan: 3-2. Waarna Castelen in blessuretijd de 4-2 binnenkegelde. ,,Ik geniet van de veerkracht van dit team. We moeten heel blij zijn met deze overwinning'', glimlachte Gullit na afloop. Maar hij liet niet na zijn ploeg te waarschuwen voor het verdere competitieverloop. ,,We waren te enthousiast in ons aanvalsspel. Bij omschakelingen moeten we compacter spelen.''

Een betere aansluiting tussen de linies is geen overbodige luxe, wil Feyenoord nog aanspraak maken op de derde plek op de ranglijst. Die is door de nederlaag van Ajax tegen PSV weer in zicht gekomen. Drie punten bedraagt de achterstand op aartsrivaal Ajax nog, terwijl Feyenoord door het wisselvallige spel in de eerste competitiehelft tot een anonieme vierde plek op de ranglijst leek veroordeeld.

Gullit, die aan het begin van het seizoen nog verkondigde met Feyenoord voor de titel te gaan maar die doelstelling moest bijstellen na vijf competitienederlagen, durft weer voorzichtig omhoog te kijken. De oud-wereldvoetballer kan zich vasthouden aan de gedachte dat niet alleen Feyenoord maar ook Ajax een moeizaam seizoen doormaakt. En aan het feit dat Feyenoord – met PSV – beschikt over de meest productieve aanval (zeventig doelpunten in 25 duels) in de eredivisie. Gullit, hoopvol: ,,We creëren altijd kansen.''

RKC

2

Feyenoord

4

Ruststand 2-2. 6. Vasconcelos 1-0, 24. Castelen 1-1, 26. Krohn-Dehli 2-1, 33. Kalou 2-2, 90. Lazovic 2-3, 90. Castelen 2-4. Schr: Van Egmond. Tsch: 7.500. Rode kaart: 59. Greene (RKC). Gele kaart: Vasconcelos (RKC).

    • Pieter de Vries